FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama šalje vojnike u a Afriku lov na vođu Gospodnje vojske otpora

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama šalje oko 100 vojnika u Afriku, kako bi se ulovili vođu zloglasno nasilne Gospodnje vojske otpora (LRA), izvijestio je u petak CNN.

"Odobrio sam razmještaj malog broja američkih borbenih snaga u središnju Afriku, kako bi pomogli regionalnim snagama koje rade na uklanjanju Josepha Konya s ratišta", rekao je Obama u pismu predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa John Boehner i Danielu Inouyeu, privremenom predsjedniku Senata.

Kony je vođa Gospodnje vojske otpora.

"Vjerujem da se razmještajem tih američkih oružanih snaga osnažuju interesi nacionalne sigurnosti i vanjske politike SAD-a, te da će one biti značajan doprinos ofenzivi protiv LRA u središnjoj Africi", istakao je Obama.

Američki predsjednik u pismu napominje da je ta oružana skupina grupa "ubila, silovala i otela nekoliko desetaka tisuća muškaraca, žena i djece u središnjoj Africi" i da "nastavlja činiti zlodjela diljem Srednjoafričke Republike, DR Konga i Južnog Sudana", te da ima "nerazmjeran utjecaj na regionalnu sigurnost. "

On je rekao da su Sjedinjene Države od 2008. podupirale regionalna vojna nastojanja da se stane na kraj LRA, ali su ona bila neuspješna. Američko vojno osoblje savjetovat će regionalne snage u nastojanju da se ukloni Kony i drugi visoki vođe LRA. Obama je istakao da se američki vojnici neće sukobljavati s Konyevim snagama "osim ako je nužno za samoobranu".

Obama je naveo da je inicijalni tim američkog vojnog osoblja s odgovarajućom borbenom opremom razmještenen u Ugandi u srijedu. Ostale snage koje će biti razmještene uključuju "drugi borbeni tim, te pripadajuće osoblje sjedišta, komunikacija i logistike".

"Naše snage će pružati informacije, savjete i pomoć odbranim snagama partnerskih zemalja. Uz odobrenje svake pojedine zemlje domaćina, elementi tih američkih snaga bit će razmješteni u Ugandi, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici i DR Kongu. Potpora koju će pružati američke snage ojačat će regionalne napore protiv LRA", naglasio je Obama.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙