FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više tjelovježbe kod žena izaziva raniju menopauzu

Autor: spuc
TOKIO, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Žene koje provode puno vremena vježbajući i one koje jedu hranu zdravu za srce ranije ulaze u menopauzu, pokazalo je japansko istraživanje čiji bi rezultati mogli imati ulogu i u mjerama za prevenciju karcinoma.

Istraživači koje je vodio Chisato Nagata sa sveučilišta Gifu pratili su više od 3100 žena u premenopauzi tijekom deset godina. One koje su vježbale osam do deset sati tjedno imale su 17 posto veće izglede da ranije uđu u menopauzu od ispitanica koje se nisu bavile nekim sportom.

Slično, žene čija se prehrana bazirala na nezasićenim mastima i koje su jele hranu bolju za srce imale su 15 posto veće izglede za raniji ulazak u menopauzu, pokazalo je istraživanje.

Menopauza, razdoblje u kojem jajnici prestaju 'proizvoditi' jajašca, započinje između 41 i 55 godine.

Žene obuhvaćene ispitivanjem na početku istraživanja imale su između 35 i 56 godina i njih oko 1800 tijekom deset godina ušlo je u menopauzu.

Iako istraživanje, objavljeno u časopisu Menopauza, ne navodi prosječnu dob ulaska u menopauzu otkiće sugerira da vrlo aktivne žene, kao i one koje uzimaju više nezasićenih masnih kiselina ulaze ranije u menopauzu.

Autori istraživanja objašnjavaju da tjelesna aktivnost smanjuje razinu estrogena što objašnjava i raniji ulazak u menopauzu.

Iz toga proizlazi da su aktivnije žene manje izložene visokim razinama estrogena povezanima s rakom dojke. To bi moglo objasniti zašto je rana menopauza vezana uz niži rizik razvoja raka dojke, objašnjavaju stručnjaci.

S druge strane, rana menopauza povezana je s povećanim rizikom za razvoj bolesti srca i osteoporoze.

Stručnjaci ipak upozoravaju da 'koristi' od rane menopauze uvelike nadmašuju bilo kakve rizike koje nose promjene načina života i preporučuju promjene u smjeru zdravije prehrane i više tjelovježbe.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙