FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović: za decentraliziranu, ali ne fragmentiranu državu

Autor: dspo
PULA, 12. listopada 2011.(Hina) - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je večeras kako će se "Kukuriku koalicija, kad dođe na vlast, zalagati za decentraliziranje, ali ne i fragmentiranje države".

"Zemlja mora fukcionirati cjelovito i jedinstveno, ali ne smije se dogoditi da kreativna energija te znanje i duh ljudi bude zagušen centraliziranom državom kao danas", rekao je Milanović u Puli predstavljajući Plan 21 o temi decentralizacije.

"Hrvatska je centralizirana na način na koji je to bilo opravdano prije 20 godina kad je zemlja vodila rat. Danas su potpuno drukčije okolnosti, a u njima 90 posto javne potrošnje koncentrirati u glavnom gradu nije opravdano", rekao je Milanović.

Dodao je kako je cilj koalicije da se javna potrošnja na regionalnoj i lokalnoj razini sa sadašnjih deset posto postupno podigne na 20 posto. "Dođemo li do toga, još ćemo biti među relativno centraliziranim državama jer ti postotci u najrazvijenijim društvima u Europi dosežu i 50 posto", rekao je i ustvrdio da je Hrvatska centraliziranija nego prije osam godina.

"Naša vlada neće biti vlada alibija, nego vlada odgovornosti i djelovanja, a Plan 21 upravo je to. Mi nećemo obećavati osim izgradnje pulske bolnice jer je to dug hrvatske države Istarskoj županiji", poručio je predsjednik SDP-a.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić istaknuo je kako je decentralizacija program te stranke od prvoga dana - "od jakog regionalnog identiteta Istre do regionalnog identiteta ostalih hrvatskih regija". "Hrvatski ustav mora se pretočiti u zakone jer u njemu jasno stoji sve što trebaju imati županije, gradovi i općine. To je osnova od koje želimo krenuti u taj proces", rekao je Jakovčić, dodavši kako je proces decentralizacije dug i treba ga provoditi postupno. Po njegovim riječima istarski i hrvatski građani žele istinske promjene.

"Jedine istinske promjene donosi ova koalicija. Glas za nas je glas za sigurne promjene, svaki drugi glas je glas rizika", rekao je Jakovčić.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ustvrdio je kako brojne jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj ne jamče veliku razinu decentralizacije države.

"Sadašnja razina centralizacije države je neodrživa zato što vodi rastu disproporcija i slabljenju ukupne gospodarske moći zemlje", poručio je Komadina, dodavši kako je s udjelom lokalne i regionalne vlasti u javnim financijama manjim od deset posto Hrvatska pri dnu europskih zemalja.

(Hina) xdspo yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙