FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tonči Božanić odbacuje Milanovićeve i Čačićeve primjedbe

Autor: pgas
SPLIT, 19. rujna 2011. (Hina) - Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i predsjednik županijskoga splitsko-dalmatinskog HSS-a Tonči Božanić je na današnjoj konferenciji za novinare odbacio prigovore ribarskoj politici što su ih jučer na Murteru izrekli čelnici Kukuriku koalicije Zoran Milanović i Radimir Čačić.

"Milanović nije vjerodostojan. Jučer je rekao da smo trebali proglasiti ZERP, a ja bih ga podsjetio da su zastupnici sadašnje Kukuriku koalicije iz SDP-a, HNS-a i IDS-a bili suzdržani kad se glasovalo o ZERP-u Hrvatskom saboru u ožujku 2008., a jedino su zastupnici HSS-a bili protiv odustajanja od ZERP-a", izjavio je danas Božanić.

Po Božanićevim riječima čelnici Kukuriku koalicije govore da treba zaštititi morsko bogatstvo te im je na tu tvrdnju uzvratio kako je gotovo 40 posto ribolovnog mora pod raznim mjerama zaštite. "Politika HSS-a i sadašnje koalicijske vlade brine se morske resurse", ocijenio je Božanić.

Također je rekao kako su pokrenute revizije ribolovnih povlastica da bi se motivirali oni koji žive od ribarstva da postanu predmet interesa ribarske politike.

Komentirajući jučerašnje Milanovićeve i Čačićeve primjedbe o nebrizi za probleme ribarstva, Božanić je danas rekao kako je prošle godine vlada uložila 45 milijuna kuna u 11 luka za vezove ribarskih brodova, da će uskoro početi gradnja veletržnica ribe u Tribunju i Splitu te da je sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako je objasnio, dogovoreno poticanje gradnje veletržnice ribe u Zagrebu.

"Ne slažem se s navodima Kukuriku koalicije da je propala industrija prerade ribe u Hrvatskoj jer smo u Stankovcima kod Šibenika izgradili najveću riboprerađivačku tvornicu u Europskoj uniji za preradu inćuna", kazao je Božanić, dodavši kako se 70 posto naše ribe izvozi. Božanić je također odbacio primjedbe Kukuriku koalicije da nema otkupnih stanica za ribu te da će se hrvatsko ribarstvo teško moći nositi s konkurencijom u Europskoj uniji.

"Već su uspostavljene moderne ribarske otkupne zadruge, odnosno promet za 40 posto ribe, a modernizirali smo i ribarsku flotu nabavom novih i većih brodova te se ne plašimo konkurencije u EU", kazao je Božanić.

Šibensko-kninski dožupan i predsjednik županijskog HSS-a Zoran Smolić poručio je Milanoviću i Čačiću da im sadašnji šibenski dogradonačelnik Petar Baranović, koji je član HNS-a, bude instruktor jer je sudjelovao u svim aktivnostima u pregovorima s EU-om za 13. poglavlje - ribarstvo.

"Milanović i Čačić su jučer na Murteru nespretno reagirali i odaslali su čiste politikantske poruke", kazao je Smolić.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙