FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD - PSA test nije za široku primjenu

Autor: spuc
CHICAGO, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Savjetodavni američki zdravstveni odbor preliminarno je preporučio da se u borbi protiv raka prostate prestane rutinski koristiti PSA test jer ne donosi očekivanu korist, objavljeno je u ovaj tjedan u Annals of Internal Medicine.

Ta je preporuka na raspravi mjesec dana a nakon toga donosi se i konačna preporuka. Američki savjetodavni odbor za preventivne zdravstvene usluge, koji je donio ovu preporuku, već je prije doveo u pitanje standardnu primjenu toga testa ocjenom da nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi se prosudilo o koristi od primjeni PSA testa kojim se određuje specifični antigen prostate mjerenjem njegove razine u krvi.

Odbor sada ocjenjuje da postoji "umjerena do visoka vjerojatnost da taj test ne donosi korist", pa je cilj nove preporuke da se test ne koristi u okviru sistematskih i drugih pregleda koji obuhvaćaju zdrave muškarce bez simptoma raka prostate. Povišena razina PSA može ukazivati na postojanje raka ali isto tako može biti posljedica infekcije, povećane prostate ili čak i nedavne ejakulacije.

Preporuka se ne odnosi na primjenu tog testa u okviru dijagnoze bolesti kod muškaraca kod kojih se sumnja na rak prostate.

Istraživanja su pokazala da široka primjena PSA testa u potrazi za rakom prostate rezultira velikim brojem lažno pozitivnih rezultata a može imati i kao posljedicu primjenu radikalnih metoda liječenja u slučaju raka koji se inače vrlo sporo razvija.

Primjena testa nije pokazala nikakva statističku korist odnosno dugoročni utjecaj na promjenu broja oboljelih ili umrlih od bolesti, zaključio je odbor.

Kritičari tih preporuka upozoravaju da je rak prostate u SAD-u nakon raka pluća drugi po redu uzročnik smrtnosti kod muškaraca te da istraživanja na temelju kojih su izrađene nove preporuke nisu bila sveobuhvatna ni dovoljno duga.

Prema podacima američkog društva za borbu protiv raka svakom je šestom muškarcu tijekom njegova života dijagnosticiran rak prostate.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙