FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moldova nastavlja pregovore s pobunjenicima

Autor: vmrs
KIŠINJEV, 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Vlade Moldove i njezine odcijepljene pokrajine Pridnjestrovlja dogovorile su se da obnove službene pregovore kako bi se završio jedan od najsloženijih zamrznutih sukoba u Europi, objavile su u četvrtak Moldova i Rusija.

Pridnjestrovlje je pojas zemlje uz istočni rub Moldove, nastanjen rusofonim stanovništvom. Središnja vlast u Kišinjevu nema nadzor nad tim područjem još od kratkoga rata nakon raspada Sovjetskoga Saveza 1992.

Službenih razgovora nije bilo od 2006. kad su pobunjenici prekinuli pregovore u znak prosvjeda protiv novoga carinskog režima koji su uvele Moldova i Ukrajina, a koji su pobunjenici nazvali "ekonomskom blokadom".

U Moskvi je rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo skori službeni početak tzv. "pregovora 5+2" u kojima sudjeluju dvije strane u sukobu te Rusija, Ukrajina, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Europska unija i Sjedinjene Države.

"Idući sastanak bit će posvećen raspravi o načelima i dnevnome redu službenih pregovora", kaže se u priopćenju.

Moldovsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja taj dogovor i kaže kako je rješenje pitanja Pridnjestrovlja i reintegracije Moldove prioritet moldovske vlade.

Dogovor je postignut pošto su se početkom rujna neslužbeno sastali moldovski premijer Vlad Filat i predsjednik Pridnjestrovlja Igor Smirnov.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙