FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnova džamije porušene u ratu razlog novih sukoba u Livnu

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. listopada 2011.(Hina) - Razvojačeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Livna u Bosni i Hercegovini zaprijetili su prosvjedima ukoliko se nastave radovi na obnovi islamskog sakralnog centra na mjestu džamije Čurčinice, srušene tijekom rata, a u utorak im je potporu dao i predsjednik HVIDRA-e Anđelko Barun.

Oko dvije tisuće bivših pripadnika HVO potpisalo je peticiju kojom je općinskom načelniku Luki Čelanu dalo ultimatum da do 14. listopada izda nalog o obustavi gradnje džamije Čurčinice. Time je dodatno zaoštren sukob koji traje već mjesecima, a čiji je glavni razlog prijepor oko toga treba li se obnoviti džamija u obliku i dimenzijama kakve je imala do rušenja 1994. godine ili to može biti i objekt nešto većih dimenzija.

Podupirući zahtjeve livanjskih razvojačenih branitelja Barun je javnim pismom pozvao na zaštitu njihova "dostojanstva i hrvatstva" dajući time cijelom slučaju dimenziju borbe za zaštitu nacionalnih interesa. "Uđite u sukob sa Sarajevom. Mora se obustaviti izgradnja džamije", stoji u pismu livanjskim općinskim čelnicima koje je potpisao predsjednik HVIDRA-e Barun kako ga citiraju lokalni mediji.

Tijekom dana iz Općinskog vijeća Livna priopćeno je kako je i to tijelo dan ranije zaključilo da obnova džamije Čurčinice treba biti obavljena po izmijenjenom projektu kako bi novi objekt po dimenzijama i obliku u cjelosti odgovarao onome prijeratnom.

"Treba donijeti odluku kojom će biti zadovoljni svi građani Livna te ispunjena načela Europske povelje (o zaštiti kulturno-povijesnog nasljeđa) i lokalni propisi te da se na taj način obnovi džamija Čurčinica u izvornom obliku", zaključak je Općinskog vijeća sa sjednice održane u ponedjeljak koju su bojkotirali bošnjački zastupnici.

Obnova livanjske džamije, prvotno sagrađene 1870. godine, koja je 2007. godine proglašena kulturnim spomenikom pod zaštitom države, postala je predmetom prijepora jer je projekt obnove načinjen u sklopu Islamske zajednice predvidio gradnju "sakralno-poslovnog objekta".

U slučaju kada je riječ o nacionalnim spomenicima kulture suglasnost i odobrenja za gradnju daju tijela vlasti na entitetskoj razini te Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, čije su odluke konačne i obvezujuće, što je regulirano i Daytonskim sporazumom. Općina je ipak protiv federalnog Ministarstva prostornog uređenja i Komisije za nacionalne spomenike pokrenula upravni spor pred sudom s obrazloženjem kako se najavljenom gradnjom narušava lokalni urbanistički plan. Općinski načelnik Luka Čelan izjavio je kako nije protiv gradnje džamije ali inzistira da ona bude izgrađena isključivo u obliku u kojemu je postojala do 1994. godine kada je srušena.

Glavni livanjski imam Dževad Hadžić odlučno je opovrgnuo tvrdnje kako se uz džamiju planira graditi i veliki poslovni objekt.

"To je apsolutna laž. Ne radi se ni o kakvom islamskom centru već o džamiji koja će imati abdesthanu, učionicu i dva poslovna prostora koja će izdržavati džamiju", kazao je Hadžić lokalnim medijima u BiH. Istaknuo je pri tom kako se muslimanski vjernici u Livnu osjećaju krajnje neugodno jer se različite udruge služe pritiscima kako bi im uskratili vjerska prava.

Predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Boris Kožemjakin kazao je kako je žalosno što se javljaju ovakvi sukobi. "Na žalost ovo nam se u BiH događa vrlo često i svi narodi koji su na određenom prostoru manjina trpe pokušaje opstrukcije s istim ciljem kakav je bio 1992. godine kada se nastojalo da se ljudi koje se protjeruje definitivno ne vrate na te prostore", kazao je ranije Kožemjakin kako ga je citirao "Dnevni avaz".

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙