FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

VARŠAVA

Anna Grodzka (57) trebala bi postati prva transseksualna zastupnica u novom sazivu poljskog parlamenta pošto je na izborima u nedjelju njezina antiklerikalna stranka Ruch Palikota ostvarila neočekivani uspjeh. Grodzka, rođena kao muškarac Ryszard, nalazi se na čelu stranačke liste u Krakowu i prema prvim rezultatima trebala bi ući u Sejm. "Još ne znam jesam li izabrana ali sam već jako sretna rezultatom koji je ostvario Ruch Palikota", izjavila je Grodzka. "Ako me izaberu u Krakowu, bit ću prva transseksualna zastupnica u Poljskoj, ali i u svijetu", naglasila je ona. Anna Grodzka, koja je seksualnu transformaciju dovršila 2010., osnovala je zakladu Trans-Fuzja koja podržava osobe koje su promijenile spol. Ako uđe u parlament planira predložiti zakon koji bi regulirao promjene spola.

LONDON

Bivši član Beatlesa Sir Paul McCartney oženio se u nedjelju u Londonu s Nancy Shevell, nasljednicom bogatog američkog biznismena, i otpjevao joj je pjesmu napisanu za nju, javljaju britanski mediji. McCartney (69) i Shevell (51) vjenčali su se u matičnom uredu, istom onom u kojemu se prvi put oženio američkom fotografkinjom Lindom Eastman 1969. godine. Eastman je preminula od raka dojke 1998. Par je za svoj veliki dan odabrao 9. listopada jer je na taj dan rođen John Lennon, također bivši član Beatlesa, koji je ubijen u New Yorku 1980. Sir Paul sa sadašnjom je suprugom u vezi četiri godine. Nancy Shevell je kći vlasnika transportnog poduzeća u SAD-u, kojem je ona potpredsjednica. Prema pisanju tabloida, vrijeme provodi između Londona i New Yorka. Dvojac se upoznao u Hamptonsu gdje imaju kuće. Bivši Beatle je na zaručnički prsten potrošio 650.000 dolara (3,5 milijuna kuna).

LOS ANGELES

Američka glumica Kristin Davis prije nekoliko mjeseci je usvojila djevojčicu koju je nazvala Gemma Rose, objavio je časopis People. "To je nešto što sam jako dugo željela", izjavila je 46-godišnja Davis koja se proslavila ulogom Charlotte u serijalu i filmovima "Seks i grad". "Ostvarenje ove želje čak je veće zadovoljstvo nego što sam ikad mogla zamisliti. Osjećam se tako blagoslovljeno", kazala je. Glumica je zaključila da više nema vremena čekati pravog muškarca s kojim će imati djecu i odlučila se sama posvojiti djevojčicu. Zanimljivo je da je njezin lik, trgovkinja umjetninama Charlotte York, također posvojila dijete u završnoj epizodi serije.

PEKING

Za više od 100 milijuna povećat će se broj stanovnika kineskih gradova do konca desetljeća, dok je najmnogoljudniju zemlju svijeta u zadnjih dvadeset godina pogodio neviđen val iseljavanja s ruralnih područja, po novoj službenoj procjeni. Broj stanovnika kineskih gradova trebao bi se do 2020. popeti na 800 milijuna, a 2010. bilo ih je 666 milijuna, predviđa vladino izvješće čije su dijelove u nedjelju prenijela neka glasila. Danas gotovo polovica od 1,34 milijarde Kineza živi u gradu, a prije 30 godina u gradu je živio tek svaki peti stanovnik. Ubrzani ritam širenja gradova potaknuo je, među ostalim, kolosalne potrebe što se tiče infrastrukture, prijevoza, energije i pročišćavanja voda.

LJUBLJANA

Slovenci su u velikoj većini protiv promjena imena ulica i trgova koje su u vrijeme bivše SFRJ dobile ime po Josipu Brozu Titu, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". Slovenski ustavni sud nedavno je poništio odluku ljubljanskog gradskog vijeća koje je 2009. godine jednu novu ulicu u Ljubljani imenovalo Titovom cestom, no u Sloveniji još uvijek imena po Titu nosi 12 ulica i trgova, a imena su dobili još u vrijeme bivše SFRJ i ona nisu promijenjena. Prema anketi vodećeg slovenskog dnevnika u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, njih 83 posto protivi se mišljenju da bi ta imena sada trebalo promijeniti, 15,1 posto se slaže da bi to trebalo učiniti, a 1,9 posto se nije opredijelilo.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙