FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 9. listopada

Autor: kgab
ZAGREB, 8. listopada 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 9. listopada:

VARŠAVA - Parlamentarni izbori u Poljskoj uoči kojih su vladajući liberali i oporbeni konzervativci gotovo izjednačeni u anketama, ali zbog relativno zdrave poljske ekonomije u Europi pogođenoj dužničkom krizom veće izglede ima stranka aktualnog premijera Donalda Tuska. Po zadnjim anketama, Građanska platforma (PO) liberalnog i proeuropskog premijera trebala bi pobijediti s 36 posto glasova. Vrlo su im blizu, s 32 posto glasova, njihovi glavni protivnici, konzervativna stranka Prava i pravde (PiS) na čelu s bivšim premijerom Jaroslawom Kaczynskim.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kako bi razgovarali o predstojećem summitu Europske unije 17. i 18. listopada i rješavanju krize u eurozoni.

BRUXELLES - Izaslanici Kvarteta za Bliski istok (Sjedinjene Države, UN, EU i Rusija) sastat će se u nedjelju u Bruxellesu kako bi pokušali ponovo pokrenuti izraelsko-palestinski dijalog. Kvartet je 23. rujna predložio vremenski plan za nastavak mirovnih pregovora koji su na mrtvoj točki već godinu dana, uzimajući za polazište granice što su prethodile izraelsko-palestinskom ratu 1967.

DUBROVNIK - Završava radni dio višednevna dubrovačkog okupljanja OESS-a sastancima Stalnog odbora OESS-a i Mediteranskog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana o temi pretvaranja Sredozemlja u sigurno područje stvaranjem prostora slobode, sigurnosti i pravde.

PARIZ - Prvi krug primarnih izbora oporbenih francuskih socijalista o njihovom kandidatu za predsjednika države. Najviše izgleda za izbor ima Francois Hollande, koji bi po sadašnjim anketama lako pobijedio Nicolasa Sarkozyja na predsjedničkim izborima. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu u prvom krugu, drugi krug će se održati 16. listopada.

YAOUNDE - Predsjednički izbori u Kamerunu. Među 15 kandidata je i sadašnji predsjednik Paul Biya, na položaju od 1982. godine. Najugledniji kandidat oporbe je 70-godišnji John Fru Ndi.

Dežurni urednici:

Noć: Maša Taušan

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Renata Tomašević

Navečer: Darko Vlahović

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙