FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najmanje osam poginulih u neredima u Siriji

Autor: amat
DAMASK, 8. listopada 2011. (Hina) - Sirijska vojska ubila je najmanje osam osoba pucajući u petak na prosvjednike protiv predsjednika Bašara al-Asada u Damasku i Homsu, a ubijen je i jedan od vođa kurdske oporbe, izvijestili su u petak aktivisti.

Aktivist za ljudska prava Rami Abdel-Rahman izjavio je agenciji Reuters da su tri prosvjednika stradala u predgrađu Damaska Douma, jedan u gradu Zabadani blizu libanonske granice, a četvorica u naselju Bab Sbaa, dijelu Homsa. Dodao je da je u posljednjem napadu na prosvjednike koji zahtjevaju više političkih sloboda još najmanje 25 ozlijeđenih.

U valu nasilja na istoku zemlje ubijen je kurdski političar Mišal al-Tamo, a nepoznati napadači pritom su ranili i njegova sina. Tamo, koji je ove godine pušten iz zatvora, bio je član Sirijskog nacionalnog savjeta, novoosnovane koalicije oporbenih stranaka. Agencije ocjenjuju da bi njegovo ubojstvo moglo izazvati nove masovne prosvjede u kurdskom dijelu Sirije.

Udruge za zaštitu ljudskih prava izvještavaju da su se prosvjednici "pod vatrom" našli i u regiji Deir al-Zor nedaleko granice s Iranom i u gradu Hama.

Na video snimkama prosvjeda vide s transparenti na kojima se međunarodna zajednica poziva da zaštiti civile.

Televizijska postaja Al Jazeera objavila je da su prosvjednici zapalili zastave Rusije i Kine, nezadovoljni što su te zemlje na Vijeću sigurnosti UN-a spriječili izglasavanje rezolucije u kojoj se Sirija poziva da prestane s nasiljem nad svojim građanima. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je izjavio da bi sirijski čelnici trebali odstupiti sa svojih položaja ako ne mogu provesti reforme no upozorio je i Zapad da ne pokušava svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙