FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad ljut zbog veta u UN-u

Autor: vmrs
LONDON/ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Zapadne zemlje uzrujane su zbog kineskoga i ruskog veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima je onemogućena rezolucija protiv sirijskoga gušenja protuvladinih prosvjeda.

Francuska je priopćila da je to "tužan dan" za Siriju, a američki veleposlanik u UN-u izrazio je "gnjev".

Rezolucija je već bila razvodnjena kako bi se izbjegao veto, pa ni sankcije nisu izravno spomenute. Predložena rezolucija koju su osmislile europske zemlje, bila je najnoviji pokušaj da se pritiskom na Siriju zaustavi gušenje prosvjeda u kojem je po UN-ovim procjenama dosad ubijeno više od 2700 ljudi.

Europljani su tekst triput mijenjali kako bi uvrstili kineske i ruske primjedbe. Umjesto spominjanja sankcija, upotrebljena je formulacija "ciljane mjere", nastavi li Sirija nasilno gušiti prosvjede, objavio je BBC.

SAD i EU već su uveli razne sankcije Siriji. Vijeće sigurnosti UN-a izdalo je priopćenje, ali ne i pravno obvezujuću rezoluciju.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao je da je zbog toga veta "tužan dan za sirijski narod" i za Vijeće sigurnosti. Vijeće bi "moralo glasno progovoriti protiv diktatora koji masakrira svoj narod i želi ugušiti sirijske legitimne nade u demokraciju", rekao je Juppe.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da je neuspjeh rezolucije o Siriji "za žaljenje". "UN-ovo Vijeće sigurnosti nije se pokazalo dostojnim odgovornosti za mir i sigurnost u svijetu". "Njemačka će nastaviti zagovarati u svijetu, a posebno u Europskoj uniji, jasnu poziciju i pritisak na sirijski režim".

Američka izaslanica u UN-u Susan Rise rekla je kako je Washington "bijesan" zbog glasovanja. Po njezinim riječima, protivljenje rezoluciji "jeftin je trik onih koji bi radije prodavali oružje sirijskome režimu nego stali uz sirijski narod". Ona je u znak prosvjeda izašla iz dvorane kad je sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari rekao da se SAD služi svojim vetom da zaštiti Izrael, što se može smatrati "sudioništvom u genocidu".

U obrazloženju ruskoga veta veleposlanik Vitaij Čurkin rekao je da je nacrt rezolucije utemeljen na "filozofiji konfrontacije" i ponovio kako se Moskva boji da bi jedna takva rezolucija mogla voditi u stranu vojnu intervenciju nalik libijskoj.

Kineski veleposlanik u UN-u Li Baodong rekao je da se službeni Peking protivi ideji "miješanja u (sirijske) unutrašnje poslove" te da bi sankcije ili prijetnja sankcijama "mogli još više zakomplicirati stanje".

Sirijska je televizija emitirala intervju sa ženom koja je predstavljena kao Zainab al-Hosni, 18-godišnjakinja koju je Amnesty International u rujnu proglasio mrtvom. Amnesty je objavio da je ona oteta u gradu Homsu kako bi se preplašio njezin brat aktivist te da joj je odrubljena glava, a tijelo izmrcvareno.

Na društvenim mrežama na internetu aktivisti kažu kako je žena prikazana na sirijskoj televiziji možda samo nalik Zainab al-Hosni.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙