FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvoren 7. BIT (Blind in Theatre)

Autor: ipet
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Moliereovom predstavom "Škrtac" u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" večeras je u kazalištu "Vidra" počeo 7. BIT (Blind in Theatre), u svijetu jedini festival slijepih, koji se, u organizaciji kazališta "Novi život", održava do 13. listopada.

Tijekom festivalskih dana "na daskama koje život znače" nastupit će osim hrvatskih i kazališne skupine iz SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Grčke i Njemačke.

Pokrovitelj toga međunarodnog festivala je hrvatska Vlada i u svojstvu izaslanika premijerke Jadranke Kosor otvorio ga je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekavši da su vrata ministarstva kojemu je na čelu širom otvorena za sve udruge koji se brinu za osobe s invaliditetom.

Istaknuo je da, bez obzira na teška vremena, ni za jednu lipu nisu smanjena proračunska sredstva za osobe s invaliditetom te da se nada da će one doskora biti izjednačene u mogućnostima s osobama bez invaliditeta kroz niz projekta koje je, podsjetio je, pokrenula njegova prethodnica, a sadašnja premijerka, Jadranka Kosor.

Festival je ostvaren uz novčanu potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, a osnovnu djelatnost kazališta "Novi život" financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Uspjeh festivalu su tako zaželjeli i državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen rekavši da je riječ o jedinstvenoj kazališnoj priredbi te da je kazalište "Novi život" doista preraslo okvire amaterskoga kazališta po svojim velikim uspjesima i na festivalima profesionalnih kazališta.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem rekao je kako želi vjerovati će hrvatsko društvo ponuditi slijepim i slabovidnim osobama drukčiji put od dosadašnjega, odnosno onaj koji će se temeljiti na jednakim mogućnostima, a ne na nedostatcima. Napomenuo je da su rokovi za to ograničeni te se nada da će se u Hrvatskoj uskoro napraviti veliki pomak istaknuvši da je kazalište "Novi život" to zaslužilo.

Publika je velikim pljeskom pozdravila festivalsko uprizorenje poznate Moliereove komedije iz 1668. u kojoj su igrali Vojin Perić kao Harpagon, Cleanteov i Elisin otac, zaljubljen u Marianu, Matija Major kao Cleante koji voli Marianu kao i ona njega, a odigrala ju je Dajana Biondić. Nikola Vujnović bio je Anselme, otac Marianin i Valereov, kojega je odglumio Marijo Glibo. Elisu koja voli Valerea, a i on nju, odglumila je Ružica Domić.

U predstavi su nastupili i Anita Matković kao svodnica Frosine, te Milenko Zeko kao Simon posrednik i sudski istražitelj, dok je Harpagonove sluge odglumio Igor Kučević.

Redateljica predstave je Maja Šimić, komediju je preveo Radovan Ivšić, koreografkinja je Maja Marjančić, a scenografkinja Marta Crnobrnja.

Svečanost otvorenja festivala vodila je glumica Judita Franković koja je poručila da su se glumci i publika okupili da zajedno slave umjetnost te poželjela svim gostima da se u glavnome hrvatskom gradu osjećaju kao kod kuće.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙