FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedmi BIT (Blind in Theatre) od 7. do 13 listopada

Autor: ipet
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Sedmi međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih - BIT (Blind in Theatre) održat će se od 7. do 13. listopada u Zagrebu, a otvorit će ga Moliereov "Škrtac" u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" koje je i organizator festivala.

Na festivalu će, osim hrvatskih skupina, nastupiti kazališne skupine iz SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Grčke i Njemačke, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u kazalištu "Vidra" koje će tradicionalno ugostiti festivalske priredbe.

Kako je to u popratnome tekstu uz festival napisao ravnatelj Kazališta "Novi život" Vojin Perić, riječ je o festivalu koji postaje svojevrstni hrvatski "brand" jer je jedini festival slijepih u svijetu.

Osim predstava, na programu festivala su okrugli stolovi i razgovori o predstavama te radionica "Sedam stupnjeva napetosti u kazalištu i stvarnom životu" koju će u Klubu udruge slijepih u Zagrebu 11. listopada voditi gošća iz Grčke Sonia Perlegka .

Festivalski program, ali i atmosferu u kojoj su predstave nastajale približili su glumci Anita Matković i Milenko Zeko koji će sutra navečer i zaigrati u Moliereovu "Škrtcu". Anita Matković podsjetila je da ta predstava premijerno izvedena 6. lipnja ove godine te da će sutrašnja predstava biti njezino drugo uprizorenje.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i Mario Kovač, koji s kazalištem "Novi život" surađuje desetljeće, te gost iz Beograda glumac Predrag Miki Manojlović, član Udruženja građana "Radionica integracije" koje je ostvarilo predstavu "Hodnici žuti, purpurni, plavi" koja će biti u "Vidri" izvedena 9. listopada navečer.

Mario Kovač ukazao je na to da prevladava krivo uvjerenje da slijepe osobe imaju "same od sebe" primjerice dobar sluh ili opip te istaknuo da su one te svoje dodatne sposobnosti zaslužile velikim trudom i naporom pa nas upućuju na to da i mi ne zanemarimo druga osjetila na račun vida. Miki Manojlović napomenuo je pak da je Udruženje građana "Radionica integracije" utemeljeno na svijesti i mogućnostima članova da dobrotvornim radom pomognu i potaknu različite oblike integracije i suradnje u društvu, pa tako i slabovidnih osoba.

Pokrovitelj festivala je hrvatska Vlada, a ostvaren je uz novčanu potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i drugih.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙