FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Hrvatska još treba dobiti rat protiv domaćih revizionista (duža)

Autor: trub
ZAGREB, 6. listopada 2011.(Hina) - Pred Hrvatskom je da dobije još jedan rat, protiv domaćih revizionista i krivotvoritelja hrvatskog puta u državnost i pobjedu u Domovinskom ratu, poručio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u svom govoru na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti.

Šeks je u ispunjenoj sabornici naglasio da je odluka Sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ označila početak novog, svjetlijeg razdoblja u hrvatskoj povijesti.

Naglasio je da je zahvaljujući tome, a posebno pobjedi u Domovinskom ratu, Hrvatska danas slobodna, neovisna i demokratska zemlja, iako, rekao je, još nije ostvarila sve svoje ciljeve i težnje.

Šeks je istaknuo da je Domovinski rat, u kojem je hrvatski narod izborio svoju slobodu, bio trostruki rat za Hrvatsku - rat sa srpskim agresorom, s međunarodnim osporavateljima hrvatske neovisnosti, te s domaćim revizionistima i krivotvoriteljima hrvatskog puta u državnost, neovisnost i pobjedu u nametnutom i osloboditeljskom Domovinskom ratu.

"Prvi se vodio oružjem, drugi diplomacijom, treći promidžbom. Prva dva hrvatski je narod dobio, treći još uvijek traje. Na nama je da i njega dovršimo isto onako kako smo završili prva dva - pobjedom", poručio je Šeks.

Istaknuo je da je Sabor savjesno i odgovorno ispunio svoju zadaću, raskinuvši prije 20 godina veze s bivšom SFRJ te utvrdivši da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije i tadašnje JNA.

"Zahvaljujući tome danas imamo slobodnu državu koju smo stvorili vlastitom voljom i ogromnim žrtvama, jer ni jedan narod u povijesti nije tako skupo platio svoju slobodu kao što je platio hrvatski narod, prepušten sam sebi, bez ičije pomoći, izvrgnut brutalnoj snazi daleko moćnijeg neprijatelja, razoružan i, činilo se, bespomoćan, suočen s mogućnošću da bude zauvijek pokoren i zbrisan s lica zemlje. Hrvatski narod pobijedio je zahvljajuući samo svojoj domoljubnoj svijesti, duhovnoj snazi i odlučnosti da učini nemoguće", poručio je Šeks.

Podsjetio je da je dan prije odluke Sabora od 8. listopada 1991. zrakoplov JNA raketirao Banske dvore u kojima je tada stolovao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, što je, rekao je, bio pokušaj zločinačkog atentata zločinačke i posrbljene JNA na hrvatskog predsjednika, a time i na svaku priliku stvaranja suverene i neovisne Hrvatske.

Danas je prilika, dodao je, da se Hrvatska s dubokom zahvalnošću pokloni nesebičnoj žrtvi branitelja koji su doprinijeli da višestoljetni san hrvatskog naroda o neovisnosti postane stvarnost.

"Bez te njihove odlučnosti misao Franje Tuđmana o slobodnoj Hrvatskoj bila bi neostvariva, kao što bi i njihova žrtva bila uzaludna bez vodeće uloge Tuđmana", rekao je Šeks.

Tuđman, kojega je naveo kao povjesničara, političara, znanstvenika, državnika, stratega i vizionara, uspješno je, rekao je, nadvladao sve nepovoljne okolnosti, kako domaće, tako i međunarodne, koje su bile ozbiljna zapreka ostvarenju samostalne i neovisne Hrvatske.

"Dokazao je da je politika ostvarenja mogućeg samo za prosječne političare, dok je politika za državnike mijenjanje objektivnih nepovoljnih okolnosti u svoju korist i ostvarenje do tada nemogućih. A to što je do tada bilo nemoguće bila je slobodna i neovisna Hrvatska", naglasio je Šeks.

Istaknuo je da su promjene koje su obilježile početak stvaranja neovisne Hrvatske zabilježene u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, među kojima i pozivanje na odluke ZAVNOH-a.

Ta osnova Ustava, naglasio je Šeks, ima isključivo državno-pravnu, a ne ideološku dimenziju, značila je poimanje antifašizma nasuprot NDH, bez ideološke dimenzije.

"To ne znači preuzimanje ideologije ZAVNOH-a i političko ustrojstvo ZAVNOH-ovske Hrvatske. Hrvatska je već od prvog dana svog puta slobode i demokracije odbacila svaki, pa i komunistički totalitarizam, koji se danas često kamuflira antifašizmom. Ali nam valja razlučiti - antifašizam da, komunizam ne", poručio je Šeks.

I predsjednik Sabora Luka Bebić je u svom kratkom obraćanju, prije nego je najavio Šeksov govor, istaknuo da je saborska odluka od 8. listopada 1991. označila prekretnicu u borbi za toliko željenom slobodom i samostalnosti.

"To je bila potvrda jedne u nizu državotvornih odluka na putu prema punoj suverenosti i neovisnosti koju živimo punih 20 godina", rekao je Bebić.

(Hina) xtr/xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙