FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O 20. obljetnici obrane Zadar dobio Trg Damira Tomljanovića Gavrana

Autor: barn
ZADAR, 5. listopada 2011. (Hina) - U Zadru je danas počelo svečano obilježavanje 20. obljetnice Dana obrane grada, a večeras je na Bilom Brigu pred novoizgrađenom Osnovnom školom "Zadarski otoci" novi trg dobio ime poginulog branitelja Damira Tomljanovića Gavrana, stožernog brigadira HV-a.

Damir Tomljanović Gavran posebno se istaknuo u obrani Zadra i zadarskog zaleđa. Dragovoljno se priključio obrani Hrvatske još u kolovozu 1990., kad je pristupio postrojbi za posebne namjene MUP-a u Rakitju u Zagrebu, iz koje je nakon preustroja pripao 1. gardijskoj brigadi. Sudjelovao je u borbama na gotovo svim bojištima diljem Hrvatske, od Banovine i Korduna, preko istočne Slavonije i Vukovara do zadarskog i južnog bojišta.

Dok je bio na nadzornoj točki na obroncima Velebita, Damir Tomljanović Gavran poginuo je 17. veljače 1994. kad ga je u glavu pogodio neprijateljski snajperist.

U gradskom predjelu Plovaniji preimenovana je ulica koja sada nosi naziv poginulog branitelja Nenada Mataka. Na jutrošnjoj prigodnoj svečanosti ploču s njegovim imenom zajedno su otkrili Nenadova majka i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Obilježavanje 20. obljetnice Dana obrane grada Zadra nastavlja se sutra, a središnja svečanost održat će se u Kneževoj palači kad gradonačelnik Vrančić priređuje svečano primanje.

Program završava u nedjelju misom u crkvi sv. Petra na Ploči, koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙