FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Vodeći republikanac optužio Kinu za 'cyber' špijunažu

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa u utorak je optužio Kinu za raširenu 'cyber' ekonomsku špijunažu, ističući da se mnoge američke tvrtke boje otvoriti raspravu o tom problemu iz straha da će njihova računala biti meta još više napada.

"Kineska gospodarska špijunaža dosegla je nepodnošljivu razinu, i vjerujem da SAD i naši saveznici u Europi i Aziji imaju obvezu suprotstaviti se Pekingu i zahtijevati da zaustavi to piratstvo", rekao je republikanski kongresnik Mike Rogers na raspravi obavještajnog odbora o 'cyber' sigurnosti.

"Peking vodi veliki trgovinski rat protiv svih nas i mi se trebamo povezati kako bi ih zajedno pritisnuli da stanu", rekao je.

Internetski div Google djelomično se povukao iz Kine prošle godine iz zabrinutosti zbog cenzure i epizode hakiranja za koje je objavio da potiče iz Kine.

Rogers je rekao da su tvrtke kao što je Google, koje su izvijestile o 'cyber' napadu, bile "samo vrh ledenog brijega".

"Postoje više tvrtki koje su bile napadnute ali neće govoriti o tome u tisku, u strahu od izazivanja daljnjih kineskih napada", kazao je.

Iza zatvorenih vrata, međutim, tvrtke opisuju napade koji potječu iz Kine, rekao je.

Iako američki dužnosnici i poduzeća upiru prstom u Kinu zbog mnogih 'cyber' napada, Kina tvrdi da je ona jedna od najvećih svjetskih žrtava hakiranja.

"Pripisivanje te špijunaže nije lako, ali razgovarajte s bilo kojim 'cyber' analitičarom privatnog sektora, i oni će vam reći kako malo tko sumnja da tu veliku kampanju provodi kineska vlada", rekao je Rogers.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙