FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razvoj ekološke poljoprivrede

Autor: tper
ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Ekološka poljoprivredna proizvodnja dobiva sve veći značaj na prostoru Europske unije, dok je u Hrvatskoj u 2010. pod ekološkim površinama registrirano ukupno 23.282 hektara, što u odnosu na 2003. kada je bilo 3.506 hektara označava značajan trend povećanja površina pod ekološkom proizvodnjom, rečeno je prilikom posjeta izaslanstva njemačke Savezne pokrajine Brandenburg Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Jučerašnji je posjet realiziran u okviru hrvatsko-njemačkog stručnog skupa o ekološkoj poljoprivredi čiji je cilj bio upoznati predstavnike njemačkog izaslanstva, predvođenog ministrom infrastrukture i poljoprivrede Joergom Vogelsaengerom, s dostignućima i postojećim stanjem hrvatskog sektora ekološke poljoprivrede, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković tom je prilikom istakao kako ekološka poljoprivreda podrazumijeva maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije, održavanje genetske raznolikosti ekosustava i zaštite životne sredine te smanjenje svih oblika zagađivanja koji mogu biti posljedica poljoprivredne proizvodnje.

Tijekom 2010. u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 1.125 ekoloških proizvođača, a interes za ovu vrstu proizvodnje se povećava iz godine u godinu.

Istaknuto je kako je europsko tržište ekološke hrane najveće u svijetu, procijenjeno na 26 milijardi američkih dolara u 2008. te da potražnja za ekoproizvodima ne stagnira, pa će se tako i našim proizvođačima ulaskom u EU otvoriti nove mogućnosti.

U sklopu stručnog skupa svoj su rad predstavile Udruga ekoloških proizvođača Hrvatske, Udruga za kreativni razvoj SLAP, Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije, Biovega, Garden te Jan-Spider.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙