FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećem za medije do boljeg novinarstva

Autor: mvra
ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Uoči osnutka vijeća za medije, samoregulatornog tijela koje će pratiti kršenja etičkih standarda u tiskanim i elektroničkim medijima, danas su predstavnici novinara i nakladnika potpisali pismo namjere.

Uz potporu Ministarstva kulture, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske gospodarske komore i Zaklade Konrada Adenauera, pismo namjere u Hrvatskome novinarskom društvu (HND) potpisali su predstavnici HND-a, Udruge novinskih izdavača, Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, Hrvatske radiotelevizije, Nove TV, RTL televizije i Udruge internetskih portala.

Zamisao o osnutku toga samoregulatornog tijela nastala je još 2006., ali zbog nedostatka volje nije bila ostvarena pa je lani ponovno pokrenuta, rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, ističući kako je pitanje etike važno za svaki medijski prostor, posebice u ovom trenutku za hrvatski.

Po njegovim riječima, osnutak vijeća koje će nadzirati kršenje etičkih načela u medijima "bolji je pristup nego da se zakonskim odredbama pokuša intervenirati u taj prostor".

Predstavnik Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević ustvrdio je kako se često priča o slobodi novinarstva, ali, dodao je, ta sloboda podrazumijeva i odgovornost.

Ministar kulture Jasen Mesić rekao je da se osnutkom vijeća za medije, što predviđa uredba Europske unije iz 2007., u Hrvatskoj ostvaruju europski standardi.

Zasad je novac osiguran za početak rada vijeća, koje bi se trebalo financirati novcem Vijeća za elektroničke medije i organizacija koje u njemu sudjeluju. Točan model financiranja još nije utvrđen.

Ako to vijeće na temelju pritužbe utvrdi da je neki medij prekršio etička načela, taj bi medij trebao objaviti tu odluku vijeća, a novčane kazne nisu predviđene.

Duka smatra da "stanje u hrvatskome medijskom prostoru nije zadovoljavajuće jer se inače ne bi krenulo u osnivanje takvog tijela".

"Želimo učiniti profesionalizam i novinarstvo boljima", zaključio je predsjednik HND-a.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙