FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danska premijerka imenovala novu vladu

Autor: vmrs
KOPENHAGEN, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Prva danska premijerka Helle Thorning-Schmidt iz socijaldemokratske stranke predstavila je u ponedjeljak novu trostranačku koalicijsku vladu punu novih ljudi i sporan plan kako će u idućoj godini pokrenuti gospodarstvo.

Nakon desetljeća vladavine desnoga centra, Thorning-Schmidt čiji je Crveni blok pobijedio na parlamentarnim izborima prije dva tjedna, u vladu je uključila i lijevu socijalističku narodnu stranku i stranku centra socijalne liberale.

Među predstavljenima su 38-godišnji novi član parlamenta bez ikakva iskustva u vladi ili u financijama, a postavljen je na položaj ministra financija. Bjarne Corydon u oporbi je bio predstojnik ureda novoj premijerki i savjetnik za gospodarstvo, a javnosti je gotovo nepoznat.

On će raditi uz najmlađega člana vlade u povijesti Danske, 26-godišnjega Thora Mogera Pedersena iz socijalističke narodne stranke koji je postavljen za ministra poreza, te uz bivšeg čelnika komunističke stranke Olea Sohna, koji je imenovan na mjesto ministra za poslovanje i gospodarski rast.

Nova vlada ignorirala je upozorenja središnje banke i odlučila se za paket stimulacija vrijedan 10 milijarda kruna (otprilike deset milijarda kuna), ali izvor blizak vladi rekao je za Reuters da će se vlada ponašati u skladu s preporukom Europske unije da se do 2013. reducira deficit.

Prošli je mjesec šef središnje banke Nils Bernstein rekao kako se gospodarstvo postupno oporavlja i rekao vladi da ne ide na daljnje fiskalne stimulacije.

Samo dvoje od 23 novih ministara u relativno mladoj ekipi ima prethodno ministarsko iskustvo: ministrica gospodarstva i unutrašnjih poslova Margrethe Vestager i ministar transporta Henrik Dam Kristensen.

Nova vlada kani u 2013. srezati deficit javnoga sektora na ispod tri posto BDP-a i provesti reforme kojima bi do 2020. popravila financijsku održivost za još 21 milijardu kruna, povrh 47,7 milijarda koje je odobrila prethodna vlada.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙