FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brandenburški premijer u Jarmini

Autor: zdra
JARMINA, 2. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik vlade Brandenburga Matthias Platzeck u sklopu svoga trodnevnog posjeta Hrvatskoj obišao je u nedjelju poljoprivredne površine u Jarmini, na vinkovačkom području, koje su razminirane sredstvima te njemačke savezne pokrajine.

Radi se o oko 16 hektara poljoprivrednih površina za čije razminiranje je pokrajina Brandenburg donirala 120.000 eura.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravka Modrušana, koji je zajedno s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem pratio Platzecka u obilasku, u Hrvatskoj su još minsko-sumnjiva 782 četvorna kilometara površine, od kojih je oko 50 kilometara četvornih na području Vukovarsko-srijemske županije. Modrušan je posebice istaknuo činjenicu kako ove godine u Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna osoba stradala u minskim incidentima.

Platzeck je istaknuo je značaj koji razminirane poljoprivredne površine mogu imati za razvoj ekološke poljoprivrede, na što je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Čobanković kazao da je u Hrvatskoj trenutačno pod ekološkom proizvodnjom oko 23.000 hektara poljoprivrednog zemljišta dok se tom granom poljoprivrede bavi oko 1150 poljoprivrednih proizvođača.

"U 2003. godini imali smo svega oko 2.300 hektara poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom. Očekujemo i donijeli smo program razvoja ekološke proizvodnje od 2011. do 2016. godine u kojem je krajnji cilj da se ukupne površine pod ekološkom proizvodnjom povećaju do ukupno 65.000 hektara", kazao je Čobanković.

Uoči obilska razminiranog područja, intendant Njemačkog filmskog orkestra Babelsberga (simfonijskog orkestra iz Potsdama) Klaus-Peter Beyer uručio je Petru Čobankoviću ček na 10.000 eura za razminiranje još jednog hektara minsko-sumnjivih površina na području općine Jarmine.

Matthiasa Platzecka sutra će primiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

(Hina) xzdra ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙