FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen njemačkim podacima iz maloprodaje, brigama u vezi EFSF-a

Autor: vmom
LONDON, 30. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima i na putu je da zabilježi najveći mjesečni gubitak u posljednjih 10 mjeseci, pogođen slabim podacima iz njemačke maloprodaje i neizvjesnostima oko povećanja zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda eurozone.

Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,5 posto, na 1,3525 dolara, smanjivši tako u četvrtak zabilježene dobitke nakon što je Berlin podupro proširenje ovlasti Eurpskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

U odnosu na jen dolar je pak ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 76,85 jena.

Za loše raspoloženje ulagača zaslužni su najnoviji podaci iz njemačke maloprodaje, novi u nizu onih koji svjedoče o posustajanju globalnog oporavka. Promet u njemačkoj maloprodaji u kolovozu je smanjen za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, i to po najvišoj stopi u posljednje više od četiri godine.

"Njemački podaci iz maloprodaje su razočavarajući, tako da situacija ukazuje na daljnje usporavanje gospodarstva. Povrh toga, problemi vezani uz državne dugove se nastavljaju", kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u Citiju.

"Za oporavak eura morali bismo vidjeti nove korake poduzete u smjeru proširenja zajmodavnih kapacitete EFSF-a i nova nastojanja s ciljem podupiranja rasta".

Izgledi za povećanjem zajmodavnih ovlasti EFSF-a u petak su izgledali slabima nakon što je njemački ministar gospodarstva kazao da se donji dom njemačkog parlamenta ne čini spremnim odobriti povećanje limita.

Podatak Eurostata o skoku godišnje inflacije u eurozoni u rujnu na tri posto, što prigušuje izglede za skorim smanjenjem ključnih kamatnih stopa u eurozoni, nije značajnije utjecala na kretanje tečaja eura. Analitičari kažu da su prognoze inflacije benigne, pri čemu fokus tržišta ostaje na potencijalnoj novoj recesiji.

Euro je tako na putu da u rujnu prema dolaru zabilježi gubitak od oko šest posto, što bi bio njegov najveći pad od studenoga 2010.

Zabrinutosti u vezi produbljivanja dužničke krize u eurozoni, izloženost europskih banaka državnim dugovima i usporavanje globalnog gospodarstva redom su smanjili sklonost ulagača rizičnijoj imovini u trećem tromjesečju, spustivši vrijednost eura prema dolaru za gotovo 10 centi.

Ozračje prema euru ostaje negativno budući da su mnogi ulagači i dalje uvjereni da će Grčka bankrotirati i istodobno zahtijevaju uvođenje novih mjera kako bi se spriječilo širenje grčkih dužničkih problema na druge zemlje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙