FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asadove pristaše napale veleposlanika SAD-a u Siriji

Autor: dhai
BEJRUT/ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Pristaše predsjednika Bašara al Asada u četvrtak su kamenovali konvoj američkog veleposlanika u Siriji kada je stigao na sastanak s jednim od čelnika oporbe, a zatim ga gađali jajima i rajčicama i pokušali provaliti u zgradu dok je bio na sastanku, rekli su američki dužnosnici i sirijski oporbeni aktivisti, prenosi TV mreža CBS.

Američki veleposlanik Robert Ford bio je zarobljen u uredu tri sata, s bijesnom gomilom ispred zgrade.

Veleposlanik Ford, otvoreni kritičar Asadove represije protiv prosvjeda koji traju šest mjeseci, u izgredima nije ozlijeđen, a na kraju je izveden iz zgrade pod pratnjom sirijskih snaga sigurnosti, koje su se pojavile sat vremena nakon početka napada. On se susreo s Hasanom Abdulom-Azimom, čelnikom zabranjene stranke Arapske socijal-demokratske unije.

"Sada kada su snage sigurnosti ovdje, vjerujem da njegov život nije u opasnosti", izjavio je Abdul-Azim.

Ford je razljutio sirijski režim posljednjih mjeseci, posjećujući nekoliko prosvjednih centara izvan Damaska u znak solidarnosti s ustankom protiv vlade. Najnoviji incident mogao bi dodatno podići napetosti između Washingtona i Damaska, koji je optužio SAD da pomaže poticanju nasilja u Siriji. U kolovozu je američki predsjednik Barack Obama zatražio Asadovu ostavku, rekavši da je izgubio legitimitet kao vladar.

"Mnoštvo prosvjednika pokušalo je napasti veleposlanika Forda i njegove suradnike iz veleposlanstvu, dok su obavljali normalan rad bilo kojeg veleposlanstva", izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner u Washingtonu. On je rekao da je veleposlanik otišao na sastanak s "poznatom sirijskom političkom osobom", dodajući da su se Ford i njegovo osoblje sigurno vratili u američku ambasadu.

"Rulja je bila nasilna. Pokušali su, bezuspješno, napad na osoblje veleposlanstva, dok su se nalazili u vozilima veleposlanstva, koja su ozbiljno oštećena", rekao je Toner, dodajući da su pripadnici sirijskih snaga sigurnosti na kraju ipak pomogli u osiguravanju povratka veleposlanika i njegovih pomoćnika natrag na veleposlanstvo.

Bijela kuća u četvrtak je osudila napad provladinih prosvjednika na američkog veleposlanika u Damasku, koji je okarakterizirala pokušajem zastrašivanja diplomata koji "svjedoči" okrutnosti sirijskog režima.

"Takvi napadi protiv diplomatskog osoblja, uključujući veleposlanika, su neutemeljeni i neopravdani", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na dnevnom brifingu za novinare.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙