FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki turisti o zatočeništvu u Iranu

Autor: bnov
NEW YORK, 26. rujna 2011. (Hina/AFP) - Dvojica američkih turista optužena za špijunažu, koje je Iran oslobodio, opisala su nedjelju svoje 781 dan dugo zatočeništvo "košmarom" i rekli da su nedužni, te da ih je Iran "uzeo za taoce" samo zato što su Amerikanci.

Po povratku u New York, Josh Fattal i Shane Bauer, obojica 29-godišnjaci, ispričali su na konferenciji za tisak da su držani u "gotovo potpunoj izolaciji tijekom više od dvije godine". Tijekom tog "košmara", sami u ćeliji od devet četvornih metara, smjeli su razgovarati "15 minuta ukupno sa svojom obitelji, i primiti kratak posjet majke", ispričao je Fattal.

"Ta samotnička izolacija bila je najgore iskustvo našeg života", dodao je on, ispričavši kako je "jako često čuo krikove drugih zatvorenika dok ih tuku".

"Morali smo nekoliko puta štrajkati glađu kako bismo dobili pisma naših bližnjih", kazao je on, dodajući kako su živjeli u svijetu "laži i lažnih nadanja", i smjeli se viđati "samo sat vremena na dan".

Fattal i Bauer su doputovali u nedjelju u New York iz Omana, gdje su proveli tri dana s obitelji, nakon što su u srijedu oslobođeni iz iranskog zatvora Evine.

Oni su bili uhićeni pod optužbom za špijunažu dok su planinarili na iračko-iranskoj granici u srpnju 2009.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙