FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuerk počeo konzultacije sa strankama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. rujna 2011.(Hina) - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk započeo je u ponedjeljak konzultacije s parlamentarnim strankama posvećene izlazu iz političke krize nastale padom Pahorove vlade, no vodeća oporbena stranka poručila mu je da se na konzultacije neće odazvati.

Reagirajući na Tuerkov poziv stranci da sudjeluje u političkim konzultacijama, predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko uputio je u ponedjeljak pismo Tuerku u kojemu tvrdi da je svako odgađanje raspisivanja prijevremenih izbora nepotrebno jer su se za prijevremene izbore već izjasnile sve stranke.

SDS je stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša, a koja se proteklih mjeseci najviše zauzimala za održavanje prijevremenih izbora.

Tanko je u svom pismu predsjedniku Tuerku naveo da ga smatraju odgovornim što se s prijevremenim izborima do sada čekalo i što je iz "ideoloških razloga" podržavao oslabljenu Pahorovu vladu, a s druge strane davao izjave da politici Janše i njegove stranke treba reći ne.

"Nepovjerenje vladi ujedno je nepovjerenje izrečeno Vama koji ste Pahorovu ideološku koaliciju bezrezervno podržavali. Zato očekujemo da ćete za štetu koju je država pretrpila u zadnje tri godine preuzeti Vaš dio političke odgovornosti", naveo je u pismu Tanko.

Predsjednik države je Pahorovu koaliciju otvoreno podržavao na parlamentarnim izborima 2008, a kad je vlada došla u krizu "pristrano" produžavao njen život.

Nakon što je parlament prošlog utorka dosadašnjoj vladi Boruta Pahora izrekao nepovjerenje, stranke ili sam predsjednik mogu do utorka predložiti kandidata za mandatara privremene vlade, no on bi morao dobiti natpolovičnu većinu zastupničkih glasova, što se u sadašnjem trenutku čini iluzornim.

Tuerk je u petak nakon sastanka s Pahorom rekao da su prijevremeni izbori "legitimna mogućnost", ali da će unatoč tome održati konzultacije sa strankama.

Iz Tuerkova ureda priopćeno je da će on s odlukom da li raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore pričekati rezultat konzultacija sa strankama, te da rok za davanje prijedloga za kandidata za mandatara privremene vlade istječe u utorak u ponoć.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙