FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy predložio jednogodišnji plan mira na Bliskom istoku

Autor: akoz
NEW YORK, 21. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu je predložio Ujedinjenim narodima da Palestincima daju status države promatrača i iznio plan postizanja mira u roku od godine dana.

U svom obraćanju Općoj skupštini UN-a Sarkozy je upozorio da veto na palestinske ambicije dobivanja potvrde državnosti u Vijeću sigurnosti UN-a riskira pokrenuti novu spiralu nasilja na Bliskom istoku.

"Prekinimo naše beskonačne rasprave o parametrima i počnimo s pregovorima... po preciznom vremenskom rasporedu", rekao je Sarkozy.

Po Sarkozyjevom prijedlogu pregovori bi trebali početi za mjesec dana, sporazum o granicama i sigurnosti trebao bi se postići za šest mjeseci a konačni dogovor za godinu dana.

"Danas se suočavamo s vrlo složenim izborom. Svatko od nas zna da Palestina ne može odmah dobiti puno priznanje statusa države članice Ujedinjenih naroda. No tko može sumnjati da veto u Vijeću sigurnosti riskira pokrenuti spiralu nasilja na Bliskom istoku?", rekao je.

Sarkozy je rekao da ne treba isključiti prijelaznu fazu.

"Zašto ne predvidjeti ponudu Palestini da bude država promatrač u Ujedinjenim narodima? To bi bio važan korak naprijed", rekao je francuski predsjednik.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je rekao da će Abas razmotriti Sarkozyjeve prijedloge.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙