FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrin se sastala s Misijom OESS-a za procjenu potreba

Autor: dmus
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Predsjednica saborskog Odbora za pravosuđe Ana Lovrin sastala se u srijedu s članovima Misije OESS-a za procjenu potreba koja potpada pod standardnu proceduru koju OESS provodi neposredno prije izbora u pojedinoj zemlji, kako bi dobio što bolju predodžbu o atmosferi pred izbore i o zakonodavnom okviru, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Načelnica Odjela za izbore OESS-a Beata Martin-Rozumilowicz istaknula je da Misija za procjenu potreba izrađuje i daje preporuku je li poželjno da tijekom izbora u tu zemlju OESS pošalje svoje promatrače. Podsjetila je da je preporuka OESS-a Hrvatskoj bila da se izradi jedinstveni izborni zakon, stoji u priopćenju.

Lovrin je rekla da se o tome razgovaralo, no da se u ovom mandatu to nije uspjelo realizirati, a u izbornoj godini nije dopušteno mijenjati izborne zakone. No riješeno je važno pitanje financiranja izborne promidžbe, čije su zakonske odredbe jedinstveno utvrđene za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore, te su utvrđena neovisna tijela koja nadgledaju trošenje novaca u kampanji - Državno izborno povjerenstvo i Državna revizija, navodi se u priopćenju.

Preporuka OESS-a koja se odnosi na ujednačavanje broja birača u izbornim jedinicama zasigurno će biti predmet rasprave u sljedećem sazivu, rekla je, po priopćenju, Lovrin, a u odgovoru na pitanje o manjinskoj zastupljenosti u Parlamentu, istaknula je da postojeći Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jamči 8 mjesta u Saboru predstavnicima nacionalnih manjina.

Također je naglasila, kaže se dalje u priopćenju, da je promjenom Ustava u lipnju 2010. godine razriješena još jedna primjedba koja se odnosi na glasovanje hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske, te je utvrđen broj zastupnika koji se bira iz te izborne jedinice (tri zastupnika), a glasovanje se provodi samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava kako bi se otklonile sve eventualne zloporabe biračkog prava.

(Hina) xdam ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙