FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matušić se susreo s Lambrinidisom

Autor: dmus
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić susreo se u srijedu s ministrom vanjskih poslova Grčke Stavrosom Lambrinidisom, koji je u razgovoru izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspješno, vlastitim snagama i voljom, završila pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

"Pregovore ste započeli 2003. inspirirani Europom, a danas ste vi inspiracija Europi i cijelom Balkanu, jer ste dokazali da promjenama i zalaganjem svi imaju šansu postati dijelom europske zajednice naroda", rekao je grčki ministar, predloživši da Hrvatska bude partner Grčkoj na summitu 2014. u Solunu, mjestu na kojem je Hrvatska formalno započela put prema EU-u.

Matušić se zahvalio na grčkoj potpori Hrvatskoj tijekom dugotrajnih pregovora s Europskom unijom, zaključivši da će ulaskom Hrvatske u EU ostatak jugoistočne Europe dobiti poticaj za razvoj i početak pregovora o članstvu.

Među temama razgovora našlo se i "arapsko proljeće", pri čemu su sugovornici zaključili da je riječ o demokratskim revolucijama, grčko-makedonski problem te odnosi Grčke i Turske, za koje je Lambrinidis rekao da su posljednjih godina u uzlaznoj putanji te da Grčka podržava tursko članstvo u EU-u, priopćeno je.

Matušić se složio da su događaji u arapskim mediteranskim zemljama, ali i u cijeloj mediteranskoj regiji, od iznimne važnosti za Hrvatsku, izrazio optimizam u rješavanju grčko-makedonskog problema te pohvalio dobre odnose Turske i Grčke. Također je istaknuo da bi bilo dobro povezati Hrvatsku i Grčku, preko Crne Gore i Albanije, budućom jadransko-jonskom cestom, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) xdam/xpp ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙