FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivan Vekić: na srbijanskoj optužnici nas 40

Autor: ivuc
OSIJEK, 21. rujna 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske straže (HS) i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izjavio je danas u Osijeku kako je putem osječkog Općinskog suda zaprimio optužnicu Vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, skupa s još 40-tak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida.

Na konferenciji za novinare Vekić je kazao kako je riječ o prepisanoj zbirnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992. godine, a da se za ta kaznena djela, uz ostale, terete Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji.

Ocijenio je kako su takve optužnice dio nastojanja Srbije, kao agresora, da u međunarodnim okvirima Hrvate predstavi kao uzročnike sukoba na zapadnom Balkanu i počinitelje zločina.

Izvijestio je kako ga je jučer posjetio ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković te, kako kaže, obećao svu pomoć koju Vlada i Ministarstvo pravosuđa u zakonskim okvirima mogu ponuditi, na čemu mu se zahvalio.

Vekić drži kako je riječ o aktualnom kaznenom progonu, te da to znači kako nitko od osoba, navedenih u optužnici, "ako je imalo pametan neće napuštati RH, dok se ovo ne razriješi, pa čak i ako se razriješi obustavom postupka".

"Ovime je cijela Hrvatska na optuženičkoj klupi. Nećemo se dati hapsiti nikome, pa ni hrvatskoj policiji, a kako ćemo se, i na koji način, tome suprotstaviti, to je naša stvar", poručio je Vekić.

Konferenciji je nazočio i predsjednik HSP-a Daniel Srb koji je, kako je rekao, svojim dolaskom došao dati potporu Vekiću i stajalištima HS-a. Ocijenio je kako hrvatske vlasti, kao i u slučaju uhićenja branitelja Tihomira Purde, ni ovaj put nisu obavijestile branitelje da se protiv njih vode kazneni postupci u drugim državama.

"Ta optužnica govori da je riječ o postupku koji se vodi u Beogradu te pitamo što hrvatske vlasti poduzimaju kako bi zaštitili branitelje", rekao je Srb te ponovno pozvao branitelje za koje postoji opasnost od uhićenja da ne prelaze državnu granicu RH.

Srb je upozorio kako će stupanjem na snagu europskog uhidbenog naloga osobe s takvih optužnica, "morati biti uhićene u Hrvatskoj" jer je, kako tvrdi, "Hrvatska to potpisala i prihvatila u procesu prihvaćanja europske pravne stečevine".

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙