FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku međunarodna konferencija o vodama

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Globalni fond za okoliš (GEF), uz pokroviteljstvo Vlade RH, organizirat će u Dubrovniku od 17. do 20. listopada 6. bijenalnu međunarodnu konferenciju o vodama pod nazivom “Podizanje letvice: 20 godina iskustva GEF-a u prekograničnoj suradnji na očuvanju voda“.

Na skupu se očekuje više od 300 sudionika, najavila je ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ružica Drmić na današnjoj konferenciji za novinare u UNDP-u.

Nakana međunarodne konferencije je predstaviti nove rezultate istraživanja u zaštiti pitke vode na našem planetu, međusektorska razmjena znanja i učenje kao i savjeta vezanih za 'goruća' pitanja zaštite voda, uvid u buduće projekte te pružanje potpore u razvijanju kapaciteta upravljanja međunarodnim vodama.

Podsjetila je kako je voda najvažnije prirodno blago 21. stoljeća, a Hrvatska je među pet europskih država najbogatijih zalihama pitke vode, dok je 42. u svijetu.

„Iznimna nam je čast da je upravo Republika Hrvatska domaćin 6. međunarodne konferencije o vodama u Dubrovniku, te da je Vlada RH pokrovitelj te konferencije. Pitanja vodnoga gospodarstva tiču se svakog od nas, a u vremenu sve ekstremnijih klimatskih pojava privlači pozornost više nego ikad“, istaknula je Drmić.

Pozvala je sve zainteresirane da dođu na konferenciju, jer, kako je rekla, GEF-ov portfelj je bogat međunarodnim projektima u području zaštite voda, te će biti iznimno zanimljivo usporediti rezultate tih projekata koje je GEF diljem svijeta provodio u proteklih 20 godina.

Međunarodna konferencija je zamišljena kao mjesto za učenje stručnjaka iz zemalja sudionica GEF-ovog programa Međunarodnih voda (GEF IW - International Waters) koji je nastao kako bi pomogao zemljama članicama GEF-a da zaštite i sačuvaju vodne resurse, s posebnim naglaskom na prekogranične vodne sustave, poput zajedničkih slivova rijeka, jezera, podzemnih voda i velikih morskih ekosustava.

Na konferenciji će sudjelovati voditelji GEF-ovog programa Međunarodnih voda, predstavnici zemalja korisnica GEF-a, nevladinih organizacija, institucija koje se bave prekograničnom suradnjom, UN-ovih agencija i privatnog sektora. Svi oni zajedno provode 70 aktivnih projekata GEF IW-a u 80 zemalja.

Voditelj GEF-ovog projekta „Strateško partnerstvo za Mediteran“ pri Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), Ivica Trumbić naglasio je kako je Hrvatska iznimno važan i pouzdan partner Globalnom fondu za okoliš, a posebno u području Međunarodnih voda. O tome svjedoči korist od brojnih projekata koji su se u Hrvatskoj realizirali ili čija je realizacija u pripremi.

„U sklopu 'Strateškog partnerstva za Mediteran' (MedPartnership), kojega provodi UNEP i Mediteranski akcijski plan, u suradnji sa Svjetskom bankom, provode se dva velika projekta uz podršku GEF-a - Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području i Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom. Očekuje se da će realizacija tih projekata značajno smanjiti onečišćenje voda u obalnom području Hrvatske“, zaključio je Trumbić.

Inače, većina voda na našem planetu se nalazi ispod zemljine površine u svjetskim oceanima, rijekama i ledenjacima, a mnoge od njih se ne podudaraju s političkim granicama i njima se ne upravlja cjelovito. Postojanje života na planetu u potpunosti pak ovisi o dostupnosti pitke vode, što znači da ovisi o suradnji zemalja članica zasnovanoj na povjerenju.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙