FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex bi mogao prekinuti negativni niz

Autor: neba
ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Ponajviše zbog rasta cijena dionica na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli prekinuti trodnevni negativni niz, ali zbog niske likvidnosti ne očekuje se njegov znatniji rast.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je potonuo 1,7 posto, na 1.940 bodova, a Crobex10 1,67 posto, na 1.059 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,9 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak.

„Pozitivni preokret potkraj jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu jutros je potaknuo i rast azijskih te europskih burzovnih indeksa. Zbog toga bi danas i Crobexi mogli zabilježiti blage pozitivne pomake. Niska likvidnost zasad koči intenzivniji oporavak cijena dionica“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

A s obzirom da nema važnijih domaćih poslovnih vijesti ni makroekonomskih pokazatelja, Franin očekuje relativno mirno trgovanje na domaćem tržištu.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ali tek u posljednjim trenucima trgovanja, što se zahvaljuje vijesti da bi Kina mogla financijski podržati Italiju.

Dow Jones indeks ojačao je 0,63 posto, dok je S&P 500 porastao 0,70, a Nasdaq indeks 1,10 posto.

Kako piše Financial Times, posljednjih su tjedana dužnosnici Italije i Kine razgovarali u nekoliko navrata, pri čemu su Talijani predložili Kinezima ulaganje u njihove obveznice, koje su već dulje vrijeme pod snažnim pritiskom jer se ulagači plaše da će dužnička kriza zahvatiti i Italiju.

Ako se Kina odluči na takav potez, to bi zaustavilo rast prinosa na talijanske državne dugove i smanjilo mogućnost širenja dužničke krize i na tu članicu eurozone. Zahvaljujući tome, jutros su porasle i cijene dionica na europskim i azijskim burzama.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙