FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar počeo ispitna bušenja, Erdogan odgovorio

Autor: rtom
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Ispitna bušenja u potrazi za plinom u podmorju počela su, rekao je ciparski dužnosnik u ponedjeljak na što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan odmah odgovorio da će i Turska "vrlo brzo" početi bušenja u vodama Cipra, prenijele su agencije.

"Ispitna bušenja počela su sinoć", rekao je Solon Kassinis, direktor ciparske energetske službe, i objasnio da su to "pripremi radovi, no postupak bušenja je počeo".

Najavio je da će za 73 dana završiti radovi koje je preuzela tvrtka Noble Energy iz Teksasa na području južno od Cipra, prenosi agencija Reuters.

"Mi ćemo vrlo brzo, možda već ovaj tjedan, početi radove u našoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni", odmah je u Ankari na tu vijest reagirao turski premijer Erdogan u izjavi novinarima, javlja agencija AFP.

Ranije u ponedjeljak službena Ankara pozvala je vladu ciparskih Grka da odustane od projekta i zaprijetila da će u protivnom Turska i država ciparskih Turaka početi vlastita istraživanja u vodama Cipra, a činit će to uz pratnju turskog ratnog brodovlja.

Ujedinjeni narodi pozvali su na mirno rješenje prijepora jer će od eventualno pronađenog plina koristi imati obje ciparske zajednice ako završe svoj dugogodišnji konflikt.

Europska unija pozvala je u ponedjeljak Ankaru da se suzdrži od prijetnje.

Cipar je podijeljen na južni (grčki) i sjeverni (turski) dio od 1974., kada su turske postrojbe ušle na otok kao odgovor na državni udar potaknut iz Grčke. Ankara tvrdi da ciparski Grci nemaju prava eksploatirati prirodna bogatstva sve dok otok ne bude ponovno ujedinjen.

Vlada ciparskih Grka, jer je država ciparskih Grka članica Europske unije, najavila je pak da će blokirati turske pregovore o ulasku u Europsku uniju ako se Ankara nastavi protiviti planovima istraživanja nafte.

Prijepor oko vlasništva potencijalnih zaliha nafte u vodama oko Cipra poklopio se s napetošću u regiji zbog vrlo zategnutih odnosa između Turske i Izraela.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙