FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinu nagrada "Srebrni cvijet Europe" za uređenost i kvalitetu života

Autor: vvar
VARAŽDIN , 19. rujna 2011. (Hina) - Nagrada "Srebrni cvijet Europe" koju je Grad Varaždin dobio na završnoj svečanosti "Entente Florale Europe – Zlatni cvijet Europe", održanoj 16. rujna u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, dokaz je da je Varaždin europski grad i na ponos je svim Varaždinkama i Varaždincima, istaknuo je danas u Varaždinu zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat predstavljajući priznanje koje je gradu dodijeljeno za uređenje, ali i kvalitetu života građana općenito.

Zahvalio je gradskim tvrtkama Varkom i Parkovi koji vode brigu o uređenju grada, Turističkoj zajednici Grada Varaždina, gradskim upravnim odjelima za turizam, kulturu i komunal te svim Varaždincima i Varaždinkama - bez kojih ne bi bilo ovakvih rezultata niti nagrade.

Grad Varaždin se za nagradu "Zlatni cvijet Europe" kandidirao u listopadu prošle godine. Bio je jedini hrvatski grad u konkurenciji 5400 europskih mjesta i gradova te je ušao u finalni izbor s još 10 europskih gradova i 7 sela. Krajem lipnja ove godine Varaždin je posjetilo 12 članova međunarodnog žirija "Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz" (Entente Florale Europe) koji su ocjenjivali mnoge aspekte života (hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša), i to prema vrlo strogim međunarodnim kriterijima. Žiri je nakon obilaska grada bio pun pohvala, no zamjerili su Varaždinu slab noćni život i upozorili da grad nije dovoljno povezan s rijekom Dravom.

"Zlatnim cvijetom Europe" žiri je ove godine nagradio pet, a "Srebrnim" šest gradova. Zlato su osvojili belgijski grad Veurne, njemački Bad Langensalza, mađarski Balatonfuered, talijanski Grado i nizozemski Deventer, a srebro austrijski Neusiedl am See, belgijski Ath, češki Broumov, irski grad Drogheda, Tameside iz Velike Britanije i hrvatski predstavnik Varaždin. Osim gradova, nagrađena su i sela, i to zlatom austrijski Rennweg am Katschberg i irski Coolagown, a srebrom češko selo Smržice, njemačko Wiesenburg, mađarsko selo Paloznak, Transacqua u Italiji i nizozemsko selo Elburg.

Nagradu je u ime Varaždina u Sloveniji preuzeo zamjenik gradonačelnika Slobodan Mikac koji je istaknuo da je "Srebrni cvijet Europe" potvrda svega što je u gradu učinjeno posljednjih 10 godina. Istaknuo je da su najviše ocjene dobili turizam i zabava te da su za zlato nedostajala samo dva boda.

"Imamo slabosti, ali vjerujem da ćemo ih ispraviti i osvojiti zlato. Varaždin ima potencijal, ima divne ljude koji cijene i čuvaju svoj grad i zbog toga je kvaliteta života među najboljima, ako ne i najbolja u Hrvatskoj", rekao je Mikac.

Cilj je natjecanja "Zlatni cvijet Europe" poboljšanje kvalitete života u lokalnim urbanim zajednicama. Natjecanje su prije 30 godina pokrenule Velika Britanija i Francuska, a u "Europsku asocijaciju za cvijeće i krajobraz" dosad se uključilo 12 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija i Hrvatska, koja je članica asocijacije od 2003. godine.

(Hina) xvvar ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙