FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iranu uhićeno šest "kolaboratora" BBC-ja

Autor: rtom
TEHERAN, 19. rujna 2011. (Hina/AFP) - U Iranu je uhićeno šestero Iranaca optuženih za ilegalnu suradnju s programom televizije BBC koja emitira na farsiju, objavile su u ponedjeljak internetske stranice i državna televizija.

"Šestero članova tajne ćelije BBC-ja uhićeno je... dostavljali su informacije i filmove kanalu kako bi ocrnjivali Iran i njegov narod", objavila je internetska stranica IRINN.

Navodeći inicijale petero muškaraca i jedne žene portal piše da su oni primili "desetke tisuća dolara za svoje aktivnosti".

Iran je zabranio svaku suradnju s radijskim i televizijskim kanalima koji emitiraju na farsiju iz inozemstva, a napose s BBC-jem i Glasom Amerike.

Ta dva kanala svakodnevno emitiraju putem satelita na farsiju i uvelike su slušani u Iranu, no trn su u oku vlasti koje ih optužuju za sudjelovanje "u uroti Zapada" s ciljem destabiliziranja iranskog režima.

Iranski ustav propisuje državnu kontrolu televizijskih kanala. Međutim, tridesetak televizijskih kanala emitira putem satelita iz inozemstva na farsiju. Nema službenih podataka o broju Iranaca koji prate satelitske inozemne postaje, no tisak navodi da više od 30 posto od 75 milijuna Iranaca posjeduje satelitske antene koje su također zakonom zabranjene.

Iranske vlasti ometaju prijenos satelitskih kanala, a policija provodi racije u potrazi za satelitskim antenama koje stanovnici skrivaju, no ipak ih nije uspjela iskorijeniti.

Brojni su novinari uhićeni u Iranu zadnjih godina otkako je u lipnju 2009. Mahmud Ahmadinedžad po drugi put izabran za predsjednika.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙