FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: slek
ZAGREB, 17. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Oblik Mliječne staze, spiralne galaksije s približno 200 milijardi zvijezda među kojima je i Sunce, moguće je rezultat sudara s patuljastom galaksijom, prema istraživanju objavljenom u britanskom znanstvenom časopisu Nature. Spiralne ruke Mliječne staze formirale su se nakon dva sudara malene galaksije Strijelca do kojih je došlo tijekom zadnje dvije milijarde godina, prema simulacijama koje su ostvarili istraživači s Kalifornijskog sveučililšta pod vodstvom Chrisa Purcella. Novi sudar predviđa se za oko 10 milijuna godina.

WASHINGTON - Broj brakova između crnaca i bijelaca porastao je u gotovo 30 godina u SAD-u, prema sociološkoj studiji državnog sveučilišta Ohio. Prema studiji objavljenoj u listopadskom broj Glasila za brak i obitelj, broj brakova između crnaca i bijelaca "brzo raste", kaže Zhenchao Qian, profesor sociologije koji je vodio ispitivanje zasnovano na brojkama skupljenima između 1980. i 2008. Dok je 1980. pet posto crnaca ženilo bjelkinju, brojka raste na 14 posto 2008. Što se tiče Afroamerikanki jedan posto ih se udavalo za bijelca 1980., nasuprot šest posto 2008.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin pohvalio je petak državničke kvalitete svog prijatelja Silvija Berlusconija, šefa talijanske vlade, ocijenivši da je seksualni skandal u koji je upleten plod "ljubomore". "Što god ljudi govorili o gospodinu Berlusconiju i njegovu osebujnom odnosu prema ljepšem spolu je plod ljubomore. On je pokazao da je odgovoran državnik u svakom pogledu", kazao je Putin čije riječi prenosi Ria Novosti. Putin je svojedobno branio i izraelskog predsjednika Moshu Katzava, koji je bio optužen za višestruka silovanja u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra turizma 90-ih godina. "Pozdravite mi vašeg predsjednika. Čini mi se kao moćan tip", rekao je Putin 2006. izraelskom premijeru Ehudu Olmertu koji je bio u posjetu Moskvi. U međuvremenu je Katzav u ožujku osuđen na sedam godina zatvora zbog dva silovanja. Trenutno je na slobodi i čeka odluku na žalbu.

ZAGREB - Glumac koji se proslavio televizijskom serijom "Kako sam upoznao vašu majku" Neil Patrick Harris dobio je svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih, četiri dana prije premijere sedme sezone serije na CBS-u, objavljeno je na internetskoj stranici televizije Fox. Harris je dobio četiri nominacije za nagradu Emmy za ulogu Barneya Stinsona u seriji "Kako sam upoznao vašu majku", a prošle je godine dobio nagradu Emmy za gostujuću ulogu u seriji "Glee". Prvu filmsku ulogu dobio je u filmu "Klarino srce" (1988.), drami u kojoj je glumila Whoopi Goldberg, a koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus. Trenutačno su mu na kino blagajnama veliki hit "Štrumfovi" u kojima glumi Patricka Winslowa. Njegova zvijezda je ukupno 2448. na Šetalištu slavnih, odnosno 587. u televizijskoj kategoriji.

LONDON - Bivši član Beatlesa Sir Paul McCartney ženi se treći put, a nova odabranica njegova srca nasljednica je bogatog američkog biznismena Nancy Shevell, doznaje se u petak nakon što je u matičnom uredu u Westminsteru predao najavu za vjenčanje. Vjenčanje se može održati 16 dana nakon predaje najave, što znači da bi 69-godišnji McCartney i 51-godišnja Nancy u brak mogli stupiti početkom sljedećeg mjeseca. Sir Paul sa svojom je zaručnicom u vezi četiri godine. Nancy Shevell je kći vlasnika transportnog poduzeća u SAD-u, kojem je ona potpredsjednica. Prema pisanju tabloida, vrijeme provodi između Londona i New Yorka. Dvojac se upoznao u Hamptonsu gdje imaju kuće. Bivši Beatle je na zaručnički prsten potrošio 650.000 dolara (3,5 milijuna kuna). McCartney se prvi put oženio američkom fotografkinjom Lindom Eastman 1969. godine, u istom matičnom uredu u kojem je najavio brak sa Shevell. Eastman je preminula od raka dojke 1998. Godine 2002. Sir Paul oženio se manekenkom Heather Mills od koje se nakon mučne brakorazvodne parnice i iznošenja puno prljavog rublja u javnosti razveo 2008. godine. Paul i Nancy će vjenčanje proslaviti na njegovu imanju u Sussexu.

RIM - Sud za maloljetnike u Torinu odlučio je oduzeti jednoipogodišnju djevojčicu i dati je na posvojenje jer su njezini roditelji "prestari", izvijestili su u petak talijanski mediji. Djevojčica je rođena 26. svibnja 2010. u Torinu u postupku medicinski potpomognute oplodnje u obitelji 70-godišnjeg oca i 57-godišnje majke. "Nikad si nisu postavili pitanje što će biti s njihovom kćeri koja će vrlo mlada postati siroče, a prije toga će morati skrbiti se za svoje ostarjele roditelje", objavio je sud. To "dijete je plod nastrane primjene golemih mogućnosti koju omogućuje genetički napredak", ocijenio je sud i osudio "narcisoidnu roditeljsku potrebu za djetetom". Odvjetnici njezinih roditelja, Gaberielle i Luigija De Ambrosis, najavili su žalbu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙