FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

PARIZ

Znanstvenici su u nedjelju objavili da su proizveli prvi uređaj koji pomoću daha i znoja može pronaći žrtve zatrpane pod ruševinama zgrade uništene u prirodnoj katastrofi ili u terorističkom napadu. Ti detektori "njuše" metabolite, organske produkte metabolizma koje tijelo ispušta prilikom disanja, znojenja i mokrenja. Te organske spojeve mogu otkriti i psi, ali je njihovo dresiranje skupo, a životinji i treneru potrebne su česte stanke i izloženi su opasnosti. Uređaj je ispitan tako što je pet dragovoljaca u pet navrata provelo više sati ispod gomile armiranog betona i slomljenog stakla koji su simulirali srušenu zgradu. Detektori su brzo otkrili ugljikov dioksid i amonijak iz ljudskog organizma koji su dospijevali u zrak kroz pukotine ruševina. Aparati su otkrivali i veoma hlapljive organske spojeve poput acetona i izoprena. Istraživači su utvrdili da razina amonijaka naglo pada ako "žrtve" spavaju, ali još ne mogu protumačiti taj fenomen. Studiju, prvu o novom uređaju, objavio je britanski Institut za fiziku.

NEW YORK

Svatko tko puši marihuanu zna da ona otvara apetit, ali je francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu. Analizirajući podatke 50.000 odraslih Amerikanaca, znanstvenici predvođeni Yannom Le Stratom, psihijatrom iz bolnice Louis-Mourier u Colombesu u Francuskoj, utvrdili su da je između 14 i 17 posto osoba koje su pušile marihuanu najmanje tri puta dnevno bilo debelo. Radi usporedbe, stopa pretilosti među onima koji je nisu konzumirali u posljednjih 12 mjeseci bila je 22 do 25 posto. "Najprije smo mislili da smo pogriješili", rekao je Le Strat. "Ovo su samo preliminarni rezultati i ne znače da marihuana ne potiče debljanje, ali se vjerojatno radi o nekoj njezinoj komponenti", pojasnio je autor studije.

TORONTO

Keira Knightley glumit će Anu Karenjinu u britanskoj filmskoj adaptaciji Tolstojevog romana, a redatelj filma Joe Wright i glumačka postava među kojom je i Jude Law odlučili su da će u filmu govoriti s engleskim naglaskom. Britanska glumica, koja na Filmskom festivalu u Torontu promovira svoju ulogu u filmu "A Dangerous Method" gdje također glumi ruski lik, izjavila je to u intervjuu za Reuters. "Bit će engleski naglasak. Uvijek je jako škakljivo kada radite nešto što je (u originalu) na drugom jeziku jer se tada pitate kojim naglaskom bi trebali govoriti. A ako imate ruski naglasak, zašto onda ne govorite na ruskom? To je film na engleskom jeziku pa smo donijeli odluku da ćemo govoriti s engleskim naglaskom", rekla je Knightley. Snimanje adaptacije ruskog klasika prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja počinje za tjedan dana.

LONDON

Britanska skupina Coldplay objavila je singl "Paradise", drugi s najnovijeg studijskog albuma te skupine "Mylo Xyloto" koji izlazi 24. listopada, prenose britanski mediji.

Coldplay je nedavno na društvenoj mreži Twitter objavio popis svih pjesama s tog albuma, od kojih je dosad objavljen singl "Every Teardrop Is a Waterffall". Pjevač Chris Martin danas je otkrio da je za jednu od pjesama s albuma pod nazivom "Princess of China" vokale otpjevala pjevačica Rihanna.Martin je nedavno izjavio kako je skupina "sve uložila" u dugo očekivani peti studijski album "Mylo Xyloto" te da će sad biti teško napraviti nešto što bi ga nadmašilo.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙