FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotine Kuvajćana prosvjeduju tražeći reforme

Autor: vrad
KUVAJT, 16. rujna 2011. (Hina/AFP) - Stotine Kuvajćana prosvjedovale su u petak tražeći uspostavu ustavne monarhije i prijevremene izbore, na poziv mladih aktivista koji žele radikalne reforme.

"Narod želi odlazak premijera", šeika Nasera Mohamada al-Ahmada al-Sabaha, emirova nećaka, uzvikivali su prosvjednici, uglavnom mladi, na prosvjednim skupovima nazvanim "Narodni dan".

Prosvjednici su tražili imenovanje premijera koji nije iz vladarske loze Al-Sabaha, raspuštanje parlamenta i ostavku vlade te raspisivanje prijevremenih izbora, osudivši "korupciju" na svim razinama u tom naftom bogatom emiratu.

Ministarstvo pravosuđa je prošlog tjedna povelo istragu o bankovnim računima najmanje devet od 50 zastupnika parlamenta zbog sumnje u zloporabu položaja. Mediji i oporbeni čelnici tvrde da su zastupnici primali novac, oko 350 milijuna dolara, da bi dali svoj glas kod odlučivanja o važnim pitanjima.

Kuvajt je sve dosad bio pošteđen arapskih pobuna, ali su mladi Kuvajćani u lipnju prosvjedovali tri petka zaredom tražeći ostavku premijera zbog lošeg vođenja javnih poslova.

Kuvajt, član OPEC-a, prva je monarhija u Perzijskom zaljevu koja je 1962. uvela demokraciju. No obitelj Al-Sabah koja vlada već više od 250 godina, nadzire poslove u zemlji i premijer i glavni ministri u vladi uvijek dolaze iz te loze.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙