FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA

Autor: mvra
ČAKOVEC, 16. rujna 2011. (Hina) - Svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu obilježena je 20. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA.

Kako je u svom govoru istaknuo međimurski župan Ivan Perhoč, Međimurje je prije dva desetljeća postao prvi hrvatski kraj u kojem više nije bilo jugovojske. Govoreći o značenju tog događaja, Perhoč je kazao da je pronađeno oružje u čakovečkoj vojarni i karaulama na granici s Mađarskom vrlo brzo prebačeno na ratišta diljem Lijepe naše, posebno na zapadnoslavonsko.

Tada, kada smo svi bili zajedno, bez obzira na spol, dob, vjeru i politički predznak, pokazali smo da možemo obraniti domovinu, da možemo sve, a tako bi trebalo biti i danas, poručio je međimurski župan.

Posebno je ponosan što je najsjeverniji hrvatski kraj oslobođen bez ijedne ljudske žrtve, ali naglasio je da se ne smiju zaboraviti oni Međimurci koji su položili živote na oltaru domovine u obrani drugih dijelova zemlje, posebice u Vukovaru.

Nakon svečane akademije u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvorena je izložba «Međimurje u Domovinskom ratu». Međimurje svoj dan oslobođenja od JNA slavi 17. rujna kada se mirno predala vojarna u Čakovcu. Tog istog dana mirno je preuzeta karaula u Kotoribi dok su vojnici JNA karaulu u Donjoj Dubravi raznijeli eksplozivom i prebjegli preko Mure u Mađarsku.

Dan kasnije, 18. rujna preuzeta je karaula u Goričanu čime su svi objekti bivše JNA stavljeni pod nadzor hrvatskih snaga. Program obilježavanja oslobođenja nastavlja se sutra svetom misom u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole biskupa i danom otvorenih vrata u bivšim vojnim objektima u Čakovcu gdje će se predstaviti naoružanje i oprema satnije Vojne policije koja se nalazi u ISAF misiji u Afganistanu.

(Hina) xtjak ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙