FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije Koreje planiraju zajedničke koncerte

Autor: rtom
SEUL, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Sjeverna i Južna Koreja mogle bi ove godine održati dva zajednička koncerta u dvjema prijestolnicama, najavljeno je u petak, što je pokazatelj poboljšanja odnosa narušenih lanjskim sjevernokorejskim napadima na južnog susjeda u kojima je poginulo 50 osoba.

Na diplomatskoj razini dvije su zemlje dogovorile da će drugi krug pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu održati idući tjedan, izvijestili su u petak južnokorejski mediji.

Predstavnici dviju zemalja održali su u srpnju prvi sastanak nakon dvije godine zastoja, a u znak pomirbe Seul je susjednoj zemlji pogođenoj poplavama poslao humanitarnu pomoć.

"Dogovorili smo da ćemo zajednički koncert održati u Pjongjangu te u Seulu u prosincu", rekao je Chung Myung-whun, ravnatelj Filharmonije iz Seula po povratku iz Sjeverne Koreje.

Razgovaralo se o mogućnosti da zajednička koncertiranja postanu redovita, dodao je.

Odnosi dviju susjednih zemalja, koje su tehnički u ratu od primirja kojim je završio Korejski rat (1950.-1953.), poboljšali su se ove godine nakon dva lanjska napada Sjeverne Koreje na Južnu s 50 ubijenih južnokorejskih državljana.

Pod pritiskom glavnih saveznika, Washingtona i Pekinga, dvije Koreje počele su pripreme za obnovu šesterostranih pregovora (Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Kina i dvije Koreje) o denuklearizaciji otoka.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙