FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: kostur kita postao muzejskom atrakcijom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. rujna 2011.(Hina) - Veliki kit čiju je lešinu u stanju raspadanja prije osam godina jednu milju ispred slovenske obale pronašao piranski sportski ribič ovih dana postaje pravom atrakcijom Prirodoslovnog muzeja u Ljubljani.

Na stropu najveće muzejske sobe od srijede pažnju posjetitelja privlači kostur 13 metara dugačke ženke Velikog kita (Balaenoptera physalus), vrste koja vrlo rijetko ulazi u Jadransko more.

Prirodoslovni muzej u Ljubljani ove godine slavi 190. godišnjicu osnutka, a kostur najveće životinje koja je ikad pronađena na području Slovenije njegovi će posjetitelji moći gledati godinu dana. Nakon toga muzej će biti premješten u nove prostorije koji se još grade, pa će i kit biti smješten u veću sobu od one koja mu je pripada na staroj skučenoj lokaciji.

Lešina mladog kita u stanju raspadanja, čija se težina procjenjivala na desetak tona, predstavljala je krajem 2003. godine, kada je pronađena, pravi mali ekološki problem u slovenskom akvatoriju. Čak četiri ministarstva bavila su se pitanjem kako ga riješiti. Na kraju je tijelo kita bilo umotano u veliku mrežu i potopljeno nekoliko stotina metara ispred obale kako bi došlo do njegova prirodnog raspadanja.

Ovoga proljeća kostur kita izvađen je iz mora, očišćen u bazenu, a oko 300 kostiju rastavljeno je i ispolirano. Nakon toga kosti su prevezene u Ljubljanu i sastavljene metalnim spojkama. Tako je lešina kita, mlade ženke čija se starost procjenjivala na 10 do 15 godina, a koja je isprva zadavala neprilike državnim vlastima, na kraju postala najatraktivniji eksponat Prirodoslovnog muzeja u Ljubljani, koji godišnje privuče tridesetak tisuća posjetitelja.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙