FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska dilema: sirovo ili prokuhano mlijeko

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. rujna 2011.(Hina) - Tvrdnje slovenskih zdravstvenih vlasti da sirovo mlijeko iz "mljekomata" prije korištenja treba prokuhati ozlovoljilo je vlasnike tih aparata, a riječ je o seljacima koji su se na takav način prodaje odlučili zbog niskih otkupnih cijena koje im nude mljekare.

Od prvog mljekomata postavljenog u Sloveniji prije dvije godine sada već postoji stotinjak takvih prodajnih mjesta. Na njima kupci iz hlađenih automata mogu natočiti punomasno "prirodno mlijeko" po jedinstvenoj cijeni od jednog eura za litru.

No trend ekspanzije mljekomata mogao bi biti zaustavljen nakon analize koja je pokazala da je u nekim mljekomatima mlijeko s većom količinom patogenih bakterija zbog čega su krovna nacionalna potrošačka udruga i zdravstvene vlasti preporučili da se takvo mlijeko prije uporabe obvezno prokuha. Takvo bi mlijeko moglo biti štetno za zdravlje, osobito za rizične skupine, poput trudnica, djece i starijih osoba, prenose u četvrtak slovenski mediji rezultate testove koje je na četvrtini slovenskih mljekomata provela inspekcija državne veterinarske službe.

Vlasnici automata su ogorčeni "pretjeranim" i alarmantnim upozorenjima koje su zdravstvene vlasti uputile potrošačima. Oni tvrde da se u mlijeku iz mljekomata nalaze bakterije i somatske stanice koje su u mlijeku uobičajene, te da je riječ o širenju predrasuda prema konzumaciji sirova mlijeka čija je javna prodaja nekoć bila i zabranjena.

"Domaće sirovo mlijeko nije zdravstveno štetno. U našoj ga kući još nikad nismo prokuhavali nego samo podgrijali, pa ni kad smo ga davali djeci koja su sada odrasla, a svi smo zdravi", izjavila je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" Cirila Mis, vlasnica farme iz okolice Ljubljane. Ona je u slovenskoj prijestolnici prva počela prodavati mlijeko putem mljekomata.

Slovenske proizvođače koji svoje mlijeko plasiraju na ovaj način posebno ljuti tvrdnja krovne organizacije za zaštitu potrošača da nema nikakve razlike u nutritivnoj vrijednosti (hranjivosti) između sirovog i pasteriziranog mlijeka koje se prodaje u trgovinama.

Oni upozoravaju na neka istraživanja koja navodno dokazuju da postupak pasterizacije mlijeka nije nedužan i da konzumacija takvog mlijeka pospješuje neke degenerativne bolesti, poput karijesa zuba, piše ljubljanski "Dnevnik".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙