FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnje banke zajedno protiv strahova od krize europskog duga

Autor: dhai
FRANKFURT/ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Zabrinute da dužnički zastoj u Europi predstavlja rastuću prijetnju globalnom gospodarstvu, velike svjetske središnje banke u četvrtak su usklađenom akcijom zajamčile investitorima da europskim bankama neće ponestati američkih dolara, kao što se to gotovo dogodilo na vrhuncu financijske krize 2008.

Banke, koje koordiniranom akcijom žele vratiti povjerenje tržišta, dogovorile su se da upumpaju dolare u europski bankarski sustav, u prvom takvom usklađenom potezu u zadnjih godinu dana, izvijestio je The New York Times u online izdanju.

Taj potez, koji dolazi gotovo tri godine nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers, naglo je povećao vrijednost dionica banaka teško izloženih dugovima Grčke, kao i drugih dugovima opterećenih zemalja 17-člane eurozone.

Euro, čija je vrijednost padala u posljednjih nekoliko dana, oporavio se i podigao u četvrtak za oko 1 posto u europskom trgovanju.

Europska središnja banka priopćila je da će dopustiti bankama da posuđuju dolare do tri mjeseca, a ne samo na jedan tjedan kao do sada.

Europska središnja banka je objavila da je djelovala u suradnji sa središnjim bankama SAD-a, Velike Britanije, Japana i Švicarske.

To je bio prvi koordinirani napor da se osigura dotok dolara na tržište od svibnja 2010. i čini se da ide korak dalje od pukog osiguranja europskih banaka da neće biti isključene od strane kreditora u SAD-u, zabrinutih zbog njihovog financijskoj stanja. Sličan potez povučen je u rujnu 2008., samo nekoliko dana nakon bankrota velike američke investicijske banke Lehman Brothers, koji je svjetski financijski sustav gotovo bacio na koljena.

Središnje banke izgleda da su odlučne da iskoriste svoju zajedničku "težinu", kako europska dužnička kriza ne bi dovela do kolapsa eurozone.

"One se okupljaju i djeluju zajedno. To je za mene, najvažnija poruka", izjavila je u četvrtak u Washingtonu predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

(Hina) xdh yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙