FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Thaci objavio pojedinosti plana za sjever Kosova

Autor: brad
PRIŠTINA, 14. rujna 2011. (Hina) - Kosovski premijer Hashim Thaci objavio je u srijedu pojedinosti vezane uz plan preuzimanja pune kontrole na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova, koji bi se trebao početi primjenjivati od petka.

Thaci je kazao da su plan sačinile kosovska vlada i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu s ciljem povratka reda i zakona na sjeveru Kosova.

"Njegovo funkcioniranje će teći uz poštivanje nekih striktnih pravila. KFOR će djelovati u skladu sa svojim mandatom. Kosovske vlasti će imati zapovjedne i izvršne ovlasti. Kosovska policija, carina i EULEX će imati na raspolaganju osoblje i resurse za obavljanje kontrole", objavio je premijer Thaci na konferenciju za novinstvo u Prištini.

Thaci je kazao kako kosovske vlasti u uvođenju reda i zakona na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova neće zaustaviti ni "kriminalne strukture" koje djeluju na sjeveru i iza kojih, po njegovim riječima, stoji službeni Beograd.

S druge strane, kako navode mediji, lokalni Srbi će nastaviti držati blokadu cesta u znak prosvjeda protiv najavljenog povratka kosovskih carinika i policajaca na spomenuta dva kontrolna punka na granici s Srbijom.

Prištinski mediji prenijeli su u srijedu da je, po riječima srbijanskog zamjenika premijera i ministra policije Ivice Dačića, državni vrh Srbije, na čelu s predsjednikom Borisom Tadićem, dogovorio niz mjera koje bi trebale, kako se ističe, spriječiti "nametanje rješenja silom na Kosovu". Ministar policije rekao je da su na sinoćnjem sastanku dogovorene prije svega diplomatske i političke mjere.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙