FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: U SAD se mijenja odnos prema problemima BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. rujna 2011.(Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji se proteklog tjedna za posjeta Sjedinjenim Državama sastao s nekolicinom dužnosnika Zastupničkog doma i Senata te State Departmenta, izjavio je kako je stekao dojam da je među njegovim sugovornicima prevladalo stajalište po kojemu je konačno potrebno uspostaviti punu ravnopravnost naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

"Neki su se do sada odnosili nezainteresirano glede problema jednakopravnosti, ali sada sam kod svih ovih posjeta uočio da shvaćaju kako je došlo vrijeme da se prestane s manipulacijom i da se nađe političko rješenje za sva tri naroda te da se izgradi zemlja na demokratskim i pravednim načelima", izjavio je Puljić u intervjuu objavljenom u utorak kojega je u Washingtonu dao banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Vrhbosanski nadbiskup je dodao kako se na posjet SAD odlučio i zbog činjenice da su drugi problemi u različitim dijelovima svijeta odvukli pozornost s "potrošenosti" Daytonskog sporazuma.

"Ne može ostati ovakav status quo (u BiH) nego se mora uspostaviti normalna država u kojoj neće biti manipuliranja izborima, preglasavanja i drugih nepravednih rješenja", kazao je kardinal Puljić.

Jednakopravnost Hrvata i katolika po Puljićevim je riječima od ključne važnosti i za njihov opstanak, ali i za povratak barem dijela brojnih prognanih.

Puljić je uz to pozvao i na mijenjanje "bolesnog mentaliteta egoizma" u samoj BiH.

"Ako želimo uspostaviti stabilnu BiH u kojoj će biti jednaka nacionalna, vjerska i osobna prava potrebno je shvatiti da ono što tražim za sebe i svoj narod valja priznati i dopustiti za dva druga naroda. Ne može se tražiti prava za sebe na račun drugog i drugačijeg", kazao je Puljić istaknuvši kako će i međunarodna zajednica dati potporu kada opazi dobru volju među samim ljudima u BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙