FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum o graničnoj točki buduće interkonekcije Hrvatska-Slovenija

Autor: nbrc
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Direktor Plinacroa Jerko Jelić Balta i predsjednik Uprave slovenskog operatora Geoplin Plinovodi Marjan Eberlinc danas su u Benkovcu potpisali sporazum o graničnoj točki novog interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Slovenije na budućem koridoru Zlobin–Rupa–Kalce–Jelšane, priopćeno je iz Plinacroa.

Potpisanim sporazumom, kao optimalna mjesta novog povezivanja hrvatskog i slovenskoga plinskog transportnog sustava, definirane su granične točke buduće interkonekcije i to s hrvatske strane u mjestu Lisac, a sa slovenske u mjestu Sušak, navodi se u priopćenju.

Naime, nakon prethodnoga zajedničkog postupka usuglašavanja optimalnog koridora interkonekcije, zajednička stručna studija potvrdila je upravo ta mjesta kao optimalne točke povezivanja budućega međunarodnog plinovoda na hrvatsko-slovenskoj granici.

Za hrvatsku dionicu plinovoda već je izrađena Studija utjecaja na okoliš koju je prihvatilo i odobrilo nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te je, u skladu s EPSOO konvencijom, na inicijativu slovenskog Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja, provedena i procjena prekograničnog utjecaja hrvatske dionice interkonekcijskog plinovoda u Sloveniji.

Zahvaljujući dugogodišnjoj, iznimno uspješnoj suradnji između tvrtki Plinacro i Geoplin Plinovodi, i taj je postupak pozitivno okončan pa su ostvarene pretpostavke za uspješnu realizaciju zajedničkog projekta, ističu iz Plinacroa.

Dodaju da su nakon sastanka rukovodstva nacionalnih operatora plinskih transportnih sustava Hrvatske i Slovenije, odnosno Plinacroa i Geoplin Plinovoda obišla gradilište IV. dijela plinskoga transportnog sustava Like i Dalmacije.

U skladu s planovima posljednja dionica od Benkovca do Dugopolja trebala bi biti završena do kraja srpnja 2012. godine, ističu iz Plinacroa.

Inače, hrvatski i slovenski transportni sustavi povezani su međudržavnim plinovodom Rogatec-Zagreb, koji je u rad pušten 1978. godine, a nova interkonekcija sa Slovenijom spada u Plinacrove razvojne projekte i u planu je razvoja plinskog transportnog sustava 201.-2014.

To je ujedno jedan od tri projekta za koji je Plinacro početkom srpnja dobio bespovratna sredstva EU - ukupno 4,68 milijuna eura koje je Western Balkans Investment Framework (WBIF) odobrio Plinacrou za pripremne aktivnosti triju razvojnih projekata: Jonsko–jadranskog plinovoda (IAP), LNG RV-a i LNG evakuacijskog plinovoda Omišalj–Zlobin–Rupa.

Magistralni plinovod Omišalj–Zlobin namijenjen je preuzimanju cjelokupnih količina plina iz LNG rješenja u Omišlju na otoku Krku, a taj bi se plinovod u Zlobinu povezao s međunarodnim plinovodom Zlobin–Rupa (Kalce/Slovenija), a u slovenskim Kalcama s budućim slovenskim transportnim sustavom. Za taj su projekt Plinacrou odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 180 tisuća eura, namijenjena financiranju studije ekonomske opravdanosti koju je nužno imati kao preduvjet mogućnosti nominacije projekta prema EU fondovima za investicijsku fazu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙