FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Plaćanje zaostalih poreza uvjet za registraciju nove tvrtke

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. rujna 2011.(Hina) - Slovenski poduzetnici ubuduće neće moći registrirati novu tvrtku ako se pokaže da nisu podmirili obveze prema državi iz svoje prethodne poslovne aktivnosti, poput poreza i doprinosa.

Slovenska vlada osigurat će to promjenama zakona o financijskom poslovanju, ali i novim informacijskim sustavom porezne uprave preko kojeg će se od početka idućeg mjeseca prilikom registracije novih tvrtki provjeravati je li njihov osnivač podmirio obveze prema državi iz svoje prethodne poslovne aktivnosti.

Ministar za europske poslove Mitja Gaspari, koji privremeno obavlja i dužnost ministra za gospodarstvo, izjavio je da je pri osnivanju novih tvrtki do sada dolazilo do zloporaba jer nitko nije provjeravao izjave koje poduzetnici daju prilikom njihove registracije, a kojom jamče da nemaju duga prema državi, prenijelo je u petak ljubljansko "Delo".

U Sloveniji postoji čak 240 mjesta na kojima se može registrirati tvrtka, no do sada one nisu imale "on line" vezu s državnom poreznom upravom i drugim državnim institucijama koje imaju podatke o nepodmirenim obvezama poduzetnika prema državi, zbog čega se vjerodostojnost izjava prilikom registracije o podmirenju prethodnih obveza nisu mogle provjeriti, pojasnio je Gaspari. On je dodao da če novim sustavom to od 1. listopada ove godine biti moguće.

Vlada tom mjerom želi spriječiti da nova poduzeća osnivaju i vode oni koji su uništili svoje prijašnje tvrtke i nisu korektno ispunili obveze prema državi, rekao je Gaspari za "Delo".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙