FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor predstavio imena kandidata za ministre

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. rujna 2011.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor predstavio je u četvrtak imena kandidata za pet mjesta u svojoj vladi koja su ostala prazna nakon što su vladajuću koaliciju napustile dvije stranke, a ostavku na mjesto ministrice unutarnjih poslova nakon toga dala i Katarina Kresal čiji Liberalni demokrati (LDS) i dalje ostaju u vladi.

Pahor je parlamentu u dogovoru s koalicijskim partnerima predložio da za ministra gospodarstva potvrdi kandidata Tomaža Orešiča, mjesto ministra unutarnjih poslova preuzeo bi Branko Janc, ministrica javne uprave postala bi Zdenka Vidovič, ministrica za visoko školstvo i tehnologiju Tamara Lah Turnšek, a ministar kulture Samo Bevk.

Riječ je o stručnjacima na svojim područjima koji su članovi dviju vladajućih stranaka, do sada nisu bili previše politički eksponirani. Među imenima koja su odabrana nema većih iznenađenja, navode slovenski mediji.

Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade rekao da će se kandidati koji trebaju na ministarskim mjestima popuniti njegovu vladu u idućih desetak dana predstaviti svojim programima pred parlamentarnim odborima.

Sjednica parlamenta na kojemu će se glasovati o novim ministrima, a time i povjerenju vladi i premijeru, započet će 19. ovog mjeseca, a vjeruje se da će glasovanje biti drugog dana zasjedanja, javljaju slovenski mediji.

Vladajuća koalicija u kojoj su Socijalni demokrati (SD) i Liberalni demokrati (LDS) ima samo 33 glasa u parlamentu koji obuhvaća 90 zastupnika.

Slovenski mediji ocjenjuju da bi Pahor prilikom glasovanja ipak mogao dobiti povjerenje za svoju rekonstruiranu vladu, te tako izbjeći opasnost prijevremenih izbora godinu dana prije redovitih.

Mediji ističu da Pahor računa i na glasove zastupnika koji na sljedećim izborima vjerojatno neće ući u parlament, pa im se ne isplati skraćivanje mandata.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙