FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica i Sindikat umirovljenika pozdravili uvrštavanje dodatka na mirovinu u iznos mirovine

Autor: tmar
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Vladin prijedlog da se od početka iduće godine omogući uvrštavanje dodatka na mirovinu u iznos mirovine pozdravili su danas koordinator Nacionalnog vijeća za umirovljenike i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Josip Vincek te predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Stjepan Krajačić, koji međutim, smatra da je riječ o predizbornom potezu vlade.

Vincek ističe kako je taj prijedlog rezultat dobre suradnje u vijeću gdje su umirovljenici dobili mogućnost utjecaja i dogovora s Vladom oko važnih tema, no dodaje kako su na to vjerojatno utjecali i skori parlamentarni izbori.

"Kao što smo inzistirali da današnjoj odluci vlade i prethodnoj kojom je onima koji su se dobrovoljno opredijelili za drugi stup prijelaz u prvi, tako ćemo i dalje zahtijevati da se od 1. siječnja 2011. mirovine počnu redovito usklađivati, a da se jednokratna naknada koju bi umirovljenici trebali dobiti do kraja godine prizna kao usklađivanje i uvrsti u mirovinu", rekao je Vincek.

Krajačić je pak podsjetio da je SUH, kao i druge umirovljeničke udruge, godinama bezuspješno tražio da se dodatak uz mirovinu, koji prima oko 300.000 umirovljenika, uvrsti u mirovinsku osnovicu te je siguran da je to vladin predizborni potez.

"Apsolutno se radi o predizbornom potezu vlade, da nema izbora sigurno do toga ne bi došlo, no za umirovljenike je u konačnici važno da se to ipak dogodilo", zaključio je Krajačić.

Vlada je na današnjoj sjednici predložila dopune Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o dodatku na mirovine kojima će se od početka iduće godine omogućiti integriranje dodatka na mirovinu u iznos mirovine kao njezina sastavnog djela.

Po dosadašnjim zakonskim rješenjima, dodatak na mirovinu od četiri do 27 posto od pripadajuće mirovine isplaćivao se kao zasebno primanje.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙