FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU: još jedan predizborni potez HDZ-a radi pridobivanja umirovljenika

Autor: tmar
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Regirajući na današnji vladin prijedlog da se dodatak na mirovinu od početka iduće godine uvrsti u mirovinsku osnovicu, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) podsjetila je da je to od iste vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera tražila od 2007. godine, međutima, nije bilo ni volje ni želje da se to napravi.

"Stoga je umetanje jednog jedinog članka u postojeći zakon jasan pokazatelj još jedne predizborne Vladine odluke u nakani brzinskog pridobivanja umirovljeničkih glasova, što ne odudara od dosadašnjeg HDZ-ova predizbornog stila", navodi u priopćenju predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Ističe, međutim, da HSU nije protiv tog čina, jer će se na taj način umirovljenici zaštititi od potencijalne opasnosti da bilo kada, bilo koja vlada ukine dodatak.

"Uostalom, ugrađivanje dodatka u mirovinu HSU je već u zajedničkom Programu usuglasio sa svojim koalicijskim partnerima u Savezu za promjene", dodaje se.

HSU navodi i podatke da su u 2010. dodatak prosječno koristila 267.243 umirovljenika (51 posto novih umirovljenika), a na ime dodatka ukupno je u 2010. isplaćeno više od milijarde kuna ili u prosjeku 336 kn mjesečno, a godišnje 4.030 kn.

Dosad se dodatak usklađivao redovito kao i mirovine, a nije se oporezivao, što je bilo povoljno za korisnike tih mirovina.

Uključivanjem dodatka u mirovinu umirovljenici se rješavaju straha od ukidanja tog izborenog prava, ali, u isto vrijeme oko 70.000 umirovljenika imat će manje mirovine, jer će im mirovina i dodatak povećati mirovinsku osnovicu (3.200 kn) za plaćanje poreza, navode u HSU.

(Hina) xpp/xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙