FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet hokeja oplakuje žrtve nesreće u Jaroslavlju

Autor: djan
MOSKVA, 8. rujna 2011. (Hina) - Rusija i svijet hokeja na ledu oplakuju žrtve zrakoplovne nesreće u kojoj je poginulo 36 hokejaša i članova stručnog stožera ruskog hokejaškog kluba Lokomotiva iz Jaroslavlja.

Kako prenosi BBC, predsjednik Svjetske federacije hokeja na ledu (IIHF) Rene Fasel izjavio je da je nesreća u Jaroslavlju "najcrnji dan u povijesti toga sporta".

Zrakopov Jak-42 s 45 putnika i članova posade srušio se u srijedu nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Tunošna u Jaroslavlju na putu prema Minsku. Po pisanju ruskih medija u četvrtak, koji se pozivaju na ruske zrakoplovne dužnosnike, zrakoplov je imao problema u podizanju i udario je u radijski odašiljač i zapalio se. Srušio se u rijeku Tunošnu, pritoku Volge.

Svih 11 stranih igrača i trenera u sastavu Lokomotiva poginuli su u nesreći. Među njima i kanandski trener Brad McCrimmon, legendarni slovački hokejaš Pavol Demitra, švedski vratar Liv Stefan, trojica čeških reprezentativaca Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašiček, te igrači iz Njemačke, Bjelorusije, Latvije i Ukrajine.

Nesreću su preživjeli samo hokejaš Alaksandar Galimov, koji se s opekotinama na 80 posto tijela u bolnici bori za život, i član posade zrakoplova Aleksandar Sizov.

"Izražavam duboku sućut svim članovima obitelji žrtava i navijačima Lokomotiva", rekao je predsjednik države Dmitrij Medvedev koji će danas posjetiti mjesto nesreće.

Lokomotiv Jaroslavlj jedan je od najuspješnijih klubova KHL-a, nakon sjevernoameričkog NHL-a druge najjače svjetske lige, i povjerenik toga natjecanja Vjačeslav Fetisov izjavio je da je nesreća nanijela "nepopravljiv gubitak svijetu hokeja".

Navijači u Trenčinu, u zapadnoj Slovačkoj, upalili su svijeće na gradskom trgu za svoga igrača Pavola Demitru, a sličnu počast odali su češki navijači svojim poginulim igračima na Staromestskim namestima u Pragu.

U Jaroslavlju se tisuće navijača u dresovima Lokomotiva okupilo ispred tamošnje hokejaške dvorane i odalo počast igračima, pjevajući im pjesme.

Ruski istražitelji izvukli su do četvrtka iz olupine zrakoplova i iz rijeke Tunošne 35 tijela, od kojih je 12 službeno identificirano. Istraga o nesreći je u tijeku.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙