FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pod pritiskom lošeg raspoloženja na svjetskim burzama

Autor: neba
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - U nedostatku domaćih poticajnih gospodarskih vijesti, na Zagrebačkoj bi burzi trgovanje danas moglo biti pod utjecajem vrlo negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, nakon razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas pad Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,31 posto, na 2.012 bodova, a Crobex10 1,91 posto, na 1.097 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 52,4 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Zbog nedostatka poticajnih gospodarskih vijesti, protekloga tjedna investitori na domaćem tržištu uglavnom su pratili zbivanja na svjetskim burzama. Početak tjedna donio je rast Crobexa iznad psihološke granice od 2.000 bodova, no zbog loših vijesti sa svjetskih burzi do kraja tjedna indeks je izbrisao dio dobitaka. Ipak, Crobex se zadržao iznad 2.000 bodova“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Od korporativnih vijesti valja izdvojiti podatke o podjeli dionica porečke Riviere, dodaje Perić.

Ta tvrtka izvijestila je prošloga tjedna da je smanjila temeljni kapital, potom pripojila tvrtke Zlatni otok i Rabac, te tako povećala temeljni kapital i podijelila dionice na način da se jedna dionica nominalnog iznosa od 200 kuna podijeli na njih 20 nominalnog iznosa od 10 kuna. Ujedno, promijenila je naziv u Riviera Adria.

Zbog podjele dionice, podaci s Burze pokazuju tjedni pad cijene dionice Riviere Adria za 95 posto, na 11 kuna. Njome je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa.

Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi u nove poticajne monetarne mjere Feda, da bi u posljednja dva dana oštro pale jer je niz slabih gospodarskih podataka oživio strahovanja od nove recesije u SAD-u.

Ponajviše je razočarao podatak o stagnaciji na američkom tržištu rada. U kolovozu je, naime, u privatnom sektoru otvoreno 17.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru isto toliko zatvoreno. To je razočaralo ulagače, s obzirom da se očekivao rast broja zaposlenih za barem 75.000.

Na Wall Streetu je stoga Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, a S&P 500 indeks 0,2 posto, što je već peti tjedni pad tih indeksa u posljednjih šest tjedana.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti obraćanje predsjednika SAD-a Baracka Obame Kongresu, u kojemu će predstaviti planove za otvaranje novih radnih mjesta, poticanje rasta gospodarstva i smanjenja proračunskog deficita.

Na američkim se burzama u ponedjeljak zbog blagdana ne radi.

„Kako na domaćem tržištu i dalje nema važnijih vijesti, za očekivati je da će investitori smjernice potražiti u kretanju najvažnijih svjetskih indeksa, a kako su azijski i europski indeksi jutros u minusu, očekujem danas i pad Crobexa“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙